Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Si vis pacem, para bellum. Прагнеш миру – готуйся до війни

П'ятниця, 21 вересня 2001, 09:24
Схоже, американці вирішили закінчити справу, розпочату колись Радянським Союзом – розбомбити Афганістан. Відмінність від 1979 року полягає у тому, що Америка й всі бувші радянці тепер на одному боці барикад, а бомбити в Афганістані вже нема чого. Кіношного героя Рембо, що так славно боровся з "проклятими руськими ублюдками" здали в архів.

Промова Президента США Буша відбулася у надзвичайному місці за надзвичайних обставин. Надзвичайне місце – це Конгрес Сполучених Штатів Америки, який місцеві президенти відвідують майже винятково для проголошення традиційного січневого Звернення до нації.


Надзвичайні обставини – це низка терористичних актів, скоєних 11 вересня у Нью-Йорку та Вашингтоні. В залі були присутні конгресмени, члени кабінету, судді, військові.

Всі чекали проголошення війни. І війну де-факто було проголошено. Президент Буш відкрито звернувся до Талібану, правлячого уряду Афганістану видати ВСІХ терористів, знищити ВСІ тренувальні табори для "борців за чистоту віри" і допустити американців контролювати цей процес. "Талібан мусить діяти і мусить діяти швидко", - наголосив Буш, - "або вони віддадуть терористів, або вони розділять їхню участь". Ця вимога, попередив Президент, не підлягає дискусії і переговорам.

Оскільки ніхто не знає кількості всіх терористів, то і видати їх неможливо, що означає фактичне проголошення війни Афганістану. Президент Америки наголосив, що Америці потрібна буде допомога інших країн, так що втягування третіх держав у конфлікт – на порядку денному.

Чого чекати? Перше – це мобілізації резервників. Президент звернувся до військових із словами: "Будьте готовими!". І вони готові. Військові залишають свої бази і переміщуються в місця нової дислокації – поближче до Близького Сходу.
Друге – йдуть активні переговори з країнами союзниками – містер Блер вже тут, у Вашингтоні.
Третє – це спроба домовитися з арабськими країнами.


До речі, традиційні заходи безпеки було доведено до абсолюту – навколо Конгресу було зведено барикади, спеціально навчені собаки обшукували приміщення, операторам телевізійних компаній було наказано вимкнути світло, коли Президент виїжджав з Конгресу. Небо Вашингтону патрулювали бойові літаки. Вперше з метою безпеки було порушено традицію, згідно з якою під час звернення президента до конгресу і країни його супроводжує віце-президент.


Текст виступу Буша

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування