У 1980-х ЦРУ "дуже поважало" бен Ладена

П'ятниця, 21 вересня 2001, 15:33
Під час війни в Афганістані проти Радянського Союзу американські спецслужби успішно співпрацювали з Усамою бен Ладеном, якого зараз США звинувачують в причетності до терактів. Про це йдеться в статті кореспондента британської телекомпанії Ай-Ті-Ен в Ісламабаді, опублікованій в лондонському журналі "Спектейтор".

Автор цитує колишнього керівника пакистанської військової розвідки Хаміда Гуля, який розказав про історію появи бен Ладена в Афганістані в 80-і роки. Тоді він був ідеалістом, негайно прилучився до моджахедів, допоміг їм будувати секретні дороги і підземні склади для зберігання озброєнь. Він же займався вербуванням молодих арабів для участі в бойових діях. Бен Ладен також брав участь в боях. Його було поранено, що сильно підвищило авторитет бен Ладена в очах моджахедів.

Хамід Гуль, який не приховує своїх ісламістських симпатій, сказав, що співробітники ЦРУ дуже поважали бен Ладена. "Вони з ніжністю говорили про Усаму. Вони захоплювалися його роботою", - пише журнал.

Колишній глава військової розвідки висловив також думку, що, якщо духовний лідер руху "Талібан" мулла Омар оголосить джихад, то тисячі молодих мусульман з усього світу підуть битися. "Американці розпалять пожежу від Марокко до Мінданао", - зазначив він.

"Спектейтор" наводить також думку пакистанського експерта з питань оборони Ріфаата Хусейна. Він схвалює рішення свого уряду підтримати Америку, але застерігає проти того, щоб перетворювати бен Ладена в жертву. "Якщо ви це зробите, люди будуть зберігати пам'ять про нього. З попелу бен Ладена відродиться безліч нових", - зазначив він.

Інтерфакс

Читайте також:

* Без реклами телемережі CNN, CBS, ABC, NBC і Fox втратили $320 млн
* Росії хоче від США дозволу ООН на антитерористичну акцію
* Азорські острови будуть транзитним пунктом на шляху бойової авіації США на схід
* ФБР вважає Голлівуд наступним місцем терору
* Бен Ладена переправили до кордону з Китаєм. "Аль-Каїда" оголошує війну
* Посольство Афганістану в Москві: бен Ладен нікуди не тікав
* Ірак не буде втручатися у війну з талібами. А США – звертатися до ООН за її схваленням
* 7 терористів діяли за украденими паспортами
* Після виступу в Конгресі рейтинг Буша сягнув 91%
* Війна проти тероризму не обмежиться Афганістаном
* ТАЛІБИ РІЗКО ВІДМОВИЛИ США ВИДАВАТИ БЕН ЛАДЕНА
* Число загиблих збільшилося до 6,3 тисяч. Серед них - один українець
* БЕН ЛАДЕН ПОКИНУВ АФГАНІСТАН

Події в США за 18-20 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування