Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці також вносять свій внесок в збагачення бен Ладена

П'ятниця, 21 вересня 2001, 16:56
Оцінки власного достатку терориста номер один, який ніби то досягає 300 млн. доларів, різняться. Однак люди, які знають його особисто, стверджують, що ці оцінки надто перебільшені.

Газета "Ведомости" публікує матеріал The Wall Street Journal про фінансове становище міжнародного терориста Усами бен Ладена.

За оцінками Мухаммада аль-Массари, який був помічником бен Ладена, а пізніше емігрував до Європи, власний капітал терориста складає від 30 млн. до 40 млн. доларів. Ці гроші дісталися бен Ладену в спадщину від батька, великого саудівського бізнесмена, більш ніж 20 років тому. Відтоді достаток терориста, за оцінками експертів, значно скоротився.

"Він займається речами, які тільки поглинають гроші, а не приносять їх", - говорить аль-Массарі. Крім того, виходячи з деяких даних, з бізнесом бен Ладен справляється надто погано.

Судячи з слідчих матеріалів, що є і свідченням на судах, приспішники бен Ладена, зазвичай, практично нічого не отримують від нього за виконання його наказів, пише WSJ. Причетність бен Ладена до терактів 11 вересня однозначно не доведено, однак і тут злочинці діяли за такою ж малобюджетною схемою: зупинялися в дешевих готелях, торгувалися з приводу рахунків, а, принаймні, один з них жив на гроші батьків.

Влада різних країн зараз заморожує банківські рахунки Усами бен Ладена, намагаючись позбавити його організацію джерел фінансування. Однак, при цьому випускається з уваги одна сумна обставина: для здійснення терактів великі гроші не потрібні.

Зі слів Саада аль-Фаги, дисидента з Саудівської Аравії, що проживає в Лондоні, американці просто не розуміють ані самого мусульманського співтовариства, ані того, як в ньому використовуються гроші. "Під час організації операції на зразок авіаатаки на американські міста мова йде не про мільйони і тим більше мільярди, а усього лише про кілька тисяч доларів", - вважає аль-Фаги. Дійсно, за офіційними оцінками, на організацію теракту в WTC в 1993 році було затрачено менше ніж 10 тис. доларів.

Відомо також, як двоє з підозрюваних угонщиків Boeing, які розбилися 11 вересня, - Марван аль-Шеххи і Мохамед Атта, - прожили тиждень з 26 серпня по 9 вересня. Вони зупинилися в дешевому мотелі в місті Дірфілд, платили всього 250 доларів на тиждень на двох, самі прали свою білизну в загальній машині, де кожне прання коштує 1 долар, купували їжу в магазині і готували в номері. Найбільшою статтею їх витрат були, мабуть, уроки в льотних школах. Аль-Шеххи заплатив школі Huffman Aviation у Флоріді 20 тис. доларів, а Атта - 18 тис. доларів.

The Wall Street Journal пише, що з арабськими терористами неможливо боротися так само, як з європейськими чи американськими "відмивачами грошей". "На Захід ще чекає курс вивчення мусульманських звичаїв, частину якого Росія за останні 20 років вже пройшла", - зазначає газета.

З бізнесом бен Ладен управляється надто погано. В Судані, де бен Ладен базувався до переїзду в Афганістан в 1996 році, його першою "інвестицією", як пише газета, була купівля земельних ділянок на 430 000 доларів. Гроші він пересилав до банку в Хартумі. Ще 230 тис. доларів пішло на купівлю бувшого у вжитку американського вантажного літака З-130.

Як нещодавно з'ясувалося, в Судані, столиці Кенії Найробі, в Британії і США соратники бен Ладена не гидували ніяким бізнесом, щоб покрити свої витрати. Вони відкривали компанії з фарбування шкір, займалися торгівлею коштовними каменями, вирощували кунжут. Ферма з вирощування кукурудзи і арахісу в Судані виконувала ще й іншу функцію - полігону, на якому бойовиків вчили вправлятися із зброєю.

Якщо до Афганістану відправлявся літак, завантажений цукром, назад він повертався з вантажем зброї. За даними спецслужб, бізнес був для бен Ладена добрим прикриттям і в Судані, і в інших країнах. Однак, як випливає з матеріалів суду, великих грошей він не приносив. Багато підприємств насилу трималися на плаву.

Як зазначає The Wall Street Journal, до середини 90-х в Судані бізнес терориста йшов так погано, що він був вимушений зібрати соратників, щоб обговорити шляхи виходу з кризи. Він скоротив оклади і згорнув кілька підприємств. В результаті в соратників терориста не було грошей навіть на лікування коштом 500 доларів.

У фінансову імперію Усами бен Ладена, крім холдингів Laden International, Wadi al-Akiz, торгової групи Taba Investment і будівельної компанії Khidzhra Construction, входить компанія з експорту продуктів харчування. Про це повідомляє France Press з посиланням на французькі спецслужби. Ім'я компанії не називається.

За даними спецслужби Франції, одним з головних імпортерів продуктів харчування цієї компанії є Росія і країни СНД, які отримують через посередників у бен Ладена ізюм, горіхи, мариновані оливки і свіжі фрукти.

* ПІД ЧАС ТЕРАКТІВ В США ЗАГИНУЛИ ДВОЄ УКРАЇНЦІВ
* У 1980-х ЦРУ "дуже поважало" бен Ладена
* Без реклами телемережі CNN, CBS, ABC, NBC і Fox втратили $320 млн
* Росія хоче від США дозволу ООН на антитерористичну акцію
* Азорські острови будуть транзитним пунктом на шляху бойової авіації США на схід
* ФБР вважає Голлівуд наступним місцем терору
* Бен Ладена переправили до кордону з Китаєм. "Аль-Каїда" оголошує війну
* Посольство Афганістану в Москві: бен Ладен нікуди не тікав
* Ірак не буде втручатися у війну з талібами. А США – звертатися до ООН за її схваленням
* 7 терористів діяли за украденими паспортами
* Після виступу в Конгресі рейтинг Буша сягнув 91%
* Війна проти тероризму не обмежиться Афганістаном
* ТАЛІБИ РІЗКО ВІДМОВИЛИ США ВИДАВАТИ БЕН ЛАДЕНА
* Число загиблих збільшилося до 6,3 тисяч. Серед них - один українець
* БЕН ЛАДЕН ПОКИНУВ АФГАНІСТАН

Події в США за 18-20 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
Усі новини...