Через відмову Саудівської Аравії США можуть відкласти початок війни. Емірати розірвали дипвідносини з талібами

Субота, 22 вересня 2001, 13:11
Саудівська Аравія відмовляється задовольнити запит США про використання нового командного центру на саудівській військовій базі для операцій ВПС. Це може змусити Пентагон відкласти акцію відплати за теракти на кілька тижнів, пише в суботу газета "Вашингтон пост".

За даними газети, держсекретар США Колін Пауелл намагається переконати саудівські власті змінити їх традиційну політику, коли вони відмовлялися дозволяти США використати свої авіабази для наступальних повітряних операцій. Газета зазначає, що уряд Саудівської Аравії виступає за використання авіабаз тільки для захисту своєї території, а виключення було зроблене тільки під час війни в Персидській затоці.

Із посиланням на джерела в американському міністерстві оборони "Вашингтон пост" пише, що поки ведуться переговори, Пентагон розглядає можливість перенесення центра операції з Саудівської Аравії до інших країн.

Тим часом в суботу прийшло повідомлення, що Об'єднані Арабські Емірати розірвали дипломатичні відносини з "Талібаном". Про це передає телекомпанія Сі-Ен-Ен.

Джерела в МЗС ОАЕ заявляють, що протягом кількох попередніх днів вони намагалися переконати талібів видати саудівського мільйонера Усаму бен Ладена, який є головним підозрюваним в організації терактів в США.

Тепер "Талібан" визнають тільки Пакистан і Саудівська Аравію, яка ще в 1998 знизила свої дипломатичні відносини з Кабулом до рівня повіреного в справах на знак протесту проти відмови талібів видати бен Ладена за підозрою в організації терактів проти американських посольств в Танзанії та Кенії. Тим часом Ісламабад заявив, що не збирається слідувати прикладу ОАЕ і розривати дипвідносини з талібами, повідомляє в суботу телерадіокомпанія Бі-Бі-Сі.

РІА "Новости", Інтерфакс


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування