Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ухваленому законі про вибори підмінено пункт, який "суттєво змінює розстановку політичних сил" на користь прокучмівських – соціалісти

Субота, 22 вересня 2001, 18:56
Під час голосування в цілому проекту Закону України "Про вибори народних депутатів України" було створено прецедент прийняття рішення Верховною Радою не конституційним шляхом, з порушенням вимог Регламенту Верховної Ради України. З такою заявою, отриманою УП, виступила фракція соціалістів. "До статті 38 законопроекту було включене положення, яке не пройшло процедуру другого читання, тобто не обговорювалось і не голосувалось", - вважає СПУ.

У порівняльній таблиці до законопроекту ч. 1 статті 38 викладена як у першій колонці, тобто прийнятій Верховною Радою України, так і в останній, тобто запропонованій членами Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, в редакції: "Кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш, як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що до його складу входять партії, зареєстровані не пізніше, як за рік до дня виборів".

Водночас, стверджують соціалісти, два рази перед цим (у березні та червні) Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у порівняльних таблицях до законопроекту записував: "Кандидатів у депутати може висувати партія, яка зареєстрована в установленому законом порядку не пізніше, як за рік до дня виборів, або виборчий блок партій за умови, що до його складу входять партії, з яких хоча б одна зареєстрована не пізніше, як за рік до дня виборів".

При цьому, вважають соціалісти, в порушення двох пунктів Регламенту Верховної Ради України до порівняльної таблиці не були включені суб’єкти законодавчої ініціативи, які внесли пропозиції про зміни до тексту законопроекту та висновок Комітету про їх врахування чи відхилення.

"Ця підтасовка результатів голосування пункту 1 зазначеної статті суттєво змінює розстановку політичних сил у виборчій кампанії на користь партій, блоків партій, які користуються особливою опікою з боку Президента України, і розрахована на відсторонення окремих партій від участі у виборах до Верховної Ради 2002, унеможливлює їх входження до виборчих блоків, - ідеться в заяві соціалістів. - Фракція розцінює цей факт як "початок широкомасштабної кампанії по фальсифікації виборів народних депутатів України 2002 року".

Фракція СПУ вимагає від керівництва Верховної Ради привести редакцію закону "Про вибори народних депутатів України" у відповідність до положень, проголосованих з дотриманням вимог Регламенту Верховної Ради України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування