США продовжать переговори з талібами. І знімуть санкції з Індії і Пакистана

Неділя, 23 вересня 2001, 17:05
Як заявив у неділю прес-секретар президента Буша Арі Флейшер, США ведуть переговори з талібами. Сам американський лідер раніше в категоричній формі відкидав саму можливість діалогу з ними до видачі Усами бен Ладена.

Арі Флейшер підкреслив, що Білий дім не буде проводити жодних військових дій до закінчення переговорів. У тому числі він заявив, що населення Пакистана, як і власті цієї країни, потребують доказів причетності Усами бен Ладена до терактів 11 вересня, саме тому США не стануть поспішати, повідомляє Reuters.

Прес-секретар підкреслив, що на території Пакистану Пентагон поки не приступив до розгортання американського військового контингенту.

А таліби в неділю ще раз підтвердили свою відмову видати бен Ладена, передає кореспондент РІА "Новости". Як заявив представник духовного лідера руху "Талібан" мулли Омара Абдул Хаджі Мутмаєн, "наша позиція залишається без змін". "Американська вимога неприйнятна для будь-якого афганського мусульманина, і ми також не готові прийняти її", - підкреслив він.

Тим часом Білл Клінтон зізнався, що під час свого перебування на посаді президента США, санкціонував операцію по знищенню Усами бен Ладена. Такий наказ був відданий ЦРУ в 1998 році після терактів проти посольств США в Кенії і Танзанії.

Однак виконати вказівку президента спецслужби США не змогли, - у них не було достатньої інформації. Про це повідомляє ABC News з посиланням на джерело в адміністрації Білого дому. "У той час ми зробили все, що в наших силах", - заявив Клінтон. Виступаючи перед журналістами на брифінгу в Нью-Йорку, він підкреслив, що спецслужби США навіть встановили зв'язок з одним із афганських угрупувань, яке і мало знищити бен Ладена. Також була підготовлена спеціальна група коммандос, проте, для її відправки не вистачило розвідданих, - підкреслив колишній президент США.

А президент нинішній висловився в неділю проти продовження дії санкцій, введених в 1998 році Конгресом США проти Індії і Пакистана за проведення цими державами ядерних випробувань. Застосування щодо Індії і Пакистана санкцій і заборон суперечило б інтересам Сполучених Штатів в області національної безпеки, зазначив Буш в направленому державному секретарю США Коліну Пауеллу меморандумі. Уряд Пакистану відразу привітав рішення адміністрації США.

РосБізнесКонсалтинг, NTVRU.com,

Читайте також:

* Афганістан будує бетонні бункери на кордоні з Пакистаном
* Брітні Спірс програла бен Ладену звання найпопулярнішої особистості інтернету
* 9 стратегічних бомбардувальників США вилетіли на Близький Схід
* Бен Ладен перебуває в центральній частині Афганістану
* Число жертв в Нью-Йорку виросло до 6818 осіб
* Терористи планували викрасти ще два літаки
* Лідери 15 країн ЄС підтримали помсту і готові взяти в ній участь
* Лідер "Талібан" мулла Омар: людина, якої на Заході не бачили в обличчя
* Американський телемарафон у допомогу жертв терору транслювали на 156 країн
* 15 000 000 000 доларів отримають авіакомпанії, які постраждали від терактів
* У Британії за раз арештовані чотири підозрюваних у тероризмі
* "Талібан" стверджує, що збив перший американський літак
* Через відмову Саудівської Аравії США можуть відкласти початок війни. Емірати разірвали дипвідносини з талібами

Всі події за 18-21 вересня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування