Литвин: у ТУНДРи немає лідера, у "Нашої України" – всього іншого

Понеділок, 24 вересня 2001, 14:59
Шеф адміністрації Кучми підключився до процесу роздачі передвиборних характеристик. Литвин побоюється, якби центристські партії в запалі боротьби не перегризли одна другій горло, критикує "Нашу Україну" і відзначає переваги ТУНДРи.

Литвин не в захопленні від коаліції Ющенка, який вже встиг задекларувати бажання якнайчастіше консультуватися з Кучмою. Зі слів глави адміністрації президента, "Наша Україна" має лише одну перевагу - "яскраво вираженого харизматичного лідера". "Все інше – недоліки: і організаційні здібності, і фінансові можливості, і адміністративний ресурс". [Цікаво, що мав на увазі керівник канцелярії "гаранта" Конституції, де всім обіцяні рівні права, говорячи про "адміністративний ресурс".]

Зате до неофіційного проекту Банкової – ТУНДРи – у Литвина є тільки одна претензія. З його слів, в "блоці ТУНДРА немає лідера, а все інше - наявне".

У той же час він наголосив на роз'єднаності сил в "центрі", де присутні багато партій - "Яблуко" з соратниками, "зелені", "Єдність" з "афганцями","чорнобильцями" і, частково, профспілками, соціал-демократи і дрібніші структури.

На його думку, достатня кількість голосів буде віддана за "лівих" і "правих", що сильно позначиться на підтримці правоцентристських партій. "Жорстока боротьба буде між тими, хто вважає себе центристами. Вони будуть себе взаємознищувати", - заявив Литвин. Тому, на його думку, не зайвим було б їм підписати "пакт про ненапад", повідомляє Інтерфакс-Україна.

На зустрічі з журналістами стали відомі також інші характеристики політичного моменту з вуст головного порадника Кучми. Так, Литвину не подобається норма про позбавлення депутата його повноважень у разі виходу з фракції політичної партії, від якої він був обраний. "Ми прийдемо до диктатури політичних партій", - сказав Литвин. (Кучма, як відомо, ніколи не називав цифру більшою за 10%, кажучи про підтримку партій українцями). На його думку, депутат буде позбавлений вільної думки, "людина буде боятися тиску партії". (Згідно з прийнятим у першому читанні законопроектом "Про внесення змін до Конституції України", у разі виходу народного депутата України, обраного за виборчим списком політичної партії, блоку політичних партій, зі складу фракції даної партії, блоку партій, його повноваження припиняються достроково на підставі закону. Конституційний суд України визнав відповідним вимогам Конституції проект цього закону. На поточній сесії парламент може ухвалити закон у цілому.)

Глава адміністрації президента також не хотів би, щоб вибори до місцевих органів виконавчої влади були перенесені на осінь. Зі слів Литвина, на вибори народних депутатів України передбачено 392 млн. грн., ще 170 млн. грн. передбачено для виборів до місцевих органів влади. Якщо розвести ці вибори за часом, додатково знадобиться від 75 до 80 млн. грн., вважає він. Крім того, якщо вибори будуть проходити в різний час, країна виявиться паралізованою до "самої осені". Разом з тим, повідомив глава президентської адміністрації, зараз вивчаються "за" і "проти" такого рішення. Єдиним позитивним моментом розведення виборів у часі Литвин вважає те, що ті перспективні політики, які не зможуть пройти до Верховної Ради, не будуть викинуті "з активного життя" і отримають можливість бути обраними до місцевих органів влади.

Читайте також:

ТУНДРА + "Наша Україна" = умова Азарова для блоку з Ющенком
Лідер Партії регіонів, він же шеф податкової адміністрації Микола Азаров, готовий втілити задуми Ющенка в реальність, приєднавшись до "Нашої України". Щоправда, зробити це Азаров, схоже, готовий тільки привівши з собою близьких Ющенку аграріїв і неприйнятних для екс-прем'єра "Трудову Україну" і НДП.

Ющенко полює за Азаровим і не хоче в партнери Волкова
Ющенко зізнався, що не проводив переговорів про вступ до блоку "Наша Україна" з НДП, "Трудовою Україною", "Демократичним союзом" та Рухом "За єдність" Бойка. І що були консультації з "Регіонами України". Серед бажаних членів коаліції - "партії, які мали найбільший досвід у східному регіоні".

Ющенко у ролі Ноя
Ющенко не облишає ідею об'єднати у "Нашу Україну" всю неліву і неСДПУ(О)шну частину вітчизняної політики. У вівторок фундатори блоку зустрічалися з Азаровим. Напередодні Ющенко особисто запросив приєднатися до консультацій представника Кучми у парламенті Романа Безсмертного.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...