Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

12 жовтня почнеться виборча кампанія, навіть якщо Кучма не підпише закон про вибори

Понеділок, 24 вересня 2001, 18:43
Виборча кампанія в Україні почнеться 12 жовтня, незалежно від того, чи підпише президент нову редакцію закону про вибори народних депутатів, заявив перший заступник голови Верховної Ради Віктор Медведчук.

На сьогоднішній день є чинний закон про вибори народних депутатів, 20 положень якого визнані Конституційним судом невідповідними Основному закону. Однак, незважаючи на це, закон в цілому діє і регулює відносини, пов'язані з виборчою кампанією, підкреслив перший віце-спікер.

"Іншого закону немає, і якщо до 12 жовтня не буде, то в цей день Центрвиборчком зобов'язаний відповідно до чинного законодавства і Конституції оповістити про початок виборчої кампанії і проведення виборів 31 березня 2002 року, незважаючи на недосконалість цього закону", - заявив Медведчук.

При цьому він зазначив, що недосконалість чинного закону є "багатогранною", і стосується, зокрема, висунення і реєстрацій кандидатів в мажоритарних і багатомандатному загальнодержавному округах.

Зі слів Медведчука, нова редакція закону була готова до підписання керівництвом парламенту ще 17 вересня, однак 14 вересня до секретаріату надійшла заява фракції Соцпартії про те, що стаття 38 закону була ніби сфальсифікована. Стаття передбачає, що в політичні блоки можуть входити тільки партії, які були зареєстровані Міністерством юстиції за рік до початку виборчої кампанії.

У зв'язку з цим, що Медведчук припинив проходження і підписання цього законопроекту, і доручив регламентному комітету перевірити заяву СПУ. Комітет, розглянувши заяву, прийшов до висновку, що стаття була проголосована саме в тому вигляді, в якому вона записана в законі.

Після цього нова редакція закону про вибори народних депутатів була направлена до адміністрації президента.

На сьогоднішній день закон знаходиться в адміністрації президента на розгляді. Згідно із законодавством, президент має підписати закон через 15 днів після внесення.

Згідно з прийнятим Верховною Радою, але поки не підписаним Кучмою законом про вибори, передвиборна кампанія в Україні почнеться 20 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...