Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна не обійде Україну стороною

Понеділок, 24 вересня 2001, 20:43
У середу Україна офіційно стала союзником США в оголошеній Вашингтоном війні з тероризмом. Київ мав "чітко визначити свою позицію", вважає міністр закордонних справ Анатолій Зленко. І він це зробив – зі слів Волкова, указ Кучми був підписаний близько 18:30.

"Ми себе обмежуємо тими діями, які показують, що ми співпрацюємо і солідарні з цією антитерористичною акцією, - заявив Зленко. - Ми не маємо наміру брати участь у військових акціях або якихсь діях, ми надаємо повітряний простір для перельоту військово-транспортної авіації ВПС США".

Дозвіл американським військово-транспортним літакам літати через Україну буде діяти "як мінімум перший місяць", повідомив після зустрічі Кучми з керівниками парламентських фракцій Зленко. Після цього позиція України буде залежати від обставин.

Він також не відкинув, що з боку США "можуть з'явитися нові запити" для дозволу прольотів "не тільки військово-транспортних літаків, але й інших".

Рішення надати коридор американським літакам підтримали всі представники фракцій, які прийшли в понеділок на нараду до Кучми. Питання обговорювалося як "захист національних інтересів України в контексті глобальної безпеки". "Зустріч президента України з керівниками парламентських фракцій показала єдність поглядів щодо національних інтересів держави і його громадян", - сказав Зленко.

Рішення надати повітряний простір України для прольоту військово-транспортних літаків США "правильне, і відповідає інтересам України і міжнародної спільноти", вважає президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова Анатолій Гриценко. До позитивних сторін цього рішення Гриценко в інтерв'ю Інтерфакс-Українавідніс готовність України бути "разом з усім цивілізованим світом" і "українська політика не декларативна, а носить конкретні кроки". Негативним моментом він вважає можливість "негативної реакції на таке рішення з боку країн, які опосередковано підтримують тероризм". "Це може вплинути на торгові інтереси України, але за балансом інтересів ми вчинили правильно".

Читайте також:

Україна погодилася на проліт тільки військово-транспортних літаків США. Їх не буде видно із землі

АМЕРИКАНЦІ ОТРИМАЛИ ДОСТУП ДО ПОВІТРЯНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування