Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бен Ладена шукають в Чечні та в Китаї

Вівторок, 25 вересня 2001, 14:35
Якщо Усами бен Ладена немає на території Афганістану, то він вже перемістився до Чечні або на північ Китаю, пише El Mundo з посиланням на британську розвідслужбу. "Чечня є прекрасним притулком для терориста такого профілю. Його стосунки з чеченськими сепаратистами не просто дружні. Можна сказати, що бен Ладен запалив вогонь другої чеченської війни; цьому передувало його довге зближення з сепаратистами", - зазначає іспанське видання.

El Mundo зазначає, що у Чечні довгий час існують зв'язки між місцевими польовими командирами, наприклад йорданцем Хаттабом і близьким до нього Шамілем Басаєвим, і посланниками бен Ладена. "Хаттаб зробив Басаєва ваххабітом (це найбільш екстремістське відгалуження ісламу), і в серпні 1999 року вони разом організували озброєне вторгнення до Дагестану, яке мало явне забарвлення "священної війни". Саме тоді російський уряд розпочав "антитерористичну операцію", - повідомляє газета. - Люди Басаєва і Хаттаба контролюють неприступну Аргунську ущелину, незважаючи на постійне бомбардування, яке вже у 2000 році загрожувало змінити рельєф цього місця".

El Mundo вважає, що якщо бен Ладен ховатиметься у свого союзника Хаттаба в Аргуні, "малоймовірно, що його вдасться арештувати". Розглядає газета і інший варіант розвитку подій - "бомбардування території Чечні" авіацією США. На думку видання, найімовірніше, цього не станеться: "навіть якщо Росія дозволить це, малоймовірно, щоб Вашингтону вдалося добитися того, чого Москва не змогла зробити за кілька років", - втихомирити терористів.

Версію El Mundo про можливе місцезнаходження бен Ладена на території Чечні непрямо підтверджує і той факт, що підрозділи "Аль-Каїди" - терористичної мережі, створеної Усамою бен Ладеном, - діють і на території Росії, в Дагестані і Чечні. Дані про це приводяться в спеціальній доповіді авторитетного американського видання Jane's Intelligence Review.

Однак джерела в ФСБ Росії вважають, що, швидше за все, не бен Ладен проникне до Чечні до Хаттабу, а Хаттаб покине Чечню. Для цього найближчим часом в прикордонних районах республіки можуть бути спровоковані відволікаючі сутички.

За оперативним даними, в гірських районах Чечні може бути зосереджено близько тисячі бойовиків, значну частину яких складають арабські найманці. Тому представники спецслужб, які працюють в Чечні, вважають, що якщо в зимовий період місцеві бойовики-чеченці зможуть розчинитися серед населення, то араби-найманці будуть вимушені залишитися в горах або спробують покинути Чечню.

Про подібність дій терористів в США і в Чечні російське керівництво заявило відразу після трагедії 11 вересня. Після цього декілька разів повідомлялося про зв'язок терористів, що організували атаку на США, і чеченських бойовиків.
Напередодні, по даним ФСБ, у чеченського бойовика була виявлена схема атаки на Всесвітній торговий центр в США літаками, захопленими терористами. На зворотній стороні схеми був напис: "джихад".

А на минулому тижні в ФСБ заявили, що в Чечні знайшли компакт-диски з описом літака Боїнг-737 і посібником для починаючих пілотів. Однак ні конкретних джерел, ні більш докладних відомостей про існуючий зв'язок бойовиків тоді надано не було.

НТВ.ру

* Бен Ладена шукають в Чечні та в Китаї
* Бен Ладен планував замах на Буша
* ФБР продовжує непокоїтися через можливі бактеріологічні або хімічні атаки в США
* Буш офіційно повідомив Конгрес про дислокацію американських військ на території інших держав
* Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з рухом "Талібан"
* В середу всі, хто пропав безвісти під час терактів в Америці, будуть оголошені загиблими
* В штабі Буша ще не вирішили, чи оприлюднювати докази причетності бен Ладена до терактів
* США брехатимуть власній пресі та запроваджують цензуру
* Росія надасть США повітряний простір тільки для гуманітарних місій
* БЕН ЛАДЕН ОГОЛОСИВ ВІЙНУ БУШУ
* У армії "Талібан" – 300 тисяч осіб. Захоплено афганський офіс ООН
* Буш наказав арештувати всі активи бен Ладена
* Україна погодилася на проліт тільки військово-транспортних літаків США. Їх не буде видно із землі

Повна хронологія подій у США та підготовки до війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...