РЕПОРТЕРИ РОЗЧАРОВАНІ РОЗСЛІДУВАННЯМ КРОЛЛА

Середа, 26 вересня 2001, 15:53
Одне тільки розслідування причетності або непричетності Президента Кучми та спроба знайти факти в підтвердження або спростування цього в жодному разі не можна назвати розслідуванням обставин викрадення, зникнення та вбивства журналіста Гонгадзе, вважають "Репортери без кордонів".

Факти про причетність органів міліції та Прокуратури зовсім не вивчалися. А саме такого дослідження Україна наразі потребує.

Рада Європи нарешті визнала, що проблема в Генеральній Прокуратурі, яка не може самотужки завершити це розслідування, і більш того, чинить опір його просуванню. Саме тому Ханне Северинсен та Ренате Вульвенд, співдоповідачі по Україні моніторингового комітету ПАРЄ підтримали вимогу родини Гонгадзе та "Репортерів без кордонів" - створити незалежну комісію з розслідування, до складу якої увійдуть міжнародні експерти та слідчі.

Якщо комісія буде створена, то вона представлятиме колективну волю багатьох європейський країн – дізнатися правду про вбивство журналіста. Рада Європи звернеться до країн членів (Великої Британії, Німеччини, Франції) з проханням надіслати своїх експертів.

"Якщо українська влада серйозно ставиться до цієї справи і хоче докопатися до правди про цей злочин, вона має негайно скористатися цією нагодою і наполягти на тому, аби Генеральний Прокурор прийняв в Україні експертів міжнародної комісії з розслідування справи Гонгадзе", - вважають "Репортери без кордонів".

Мати та вдова вбитого журналіста переконані, що "тільки слідство за участі міжнародних експертів і організацій може пролити світло на цей злочин, який набув розмірів державного скандалу". "Без розкриття вбивства українська влада ніколи не сприйматиметься як демократична", - вважають вони.

Мирослава Гонгадзе і "Репортери без кордонів" мають копію звернення до Ради Європи майора Мельниченка, в якому він каже про свою готовність дати свідчення цій міжнародній комісії, а також будь-якій офіційній установі, в тому числі навіть Генпрокуратурі України. Бажання Миколи Мельниченка за власною ініціативою свідчити цій комісії можна пояснити тим, що її міжнародний рівень захищатиме його статусом свідка.

Разом з тим, у своєму зверненні до Ради Європи, він чітко каже, що звертався до
правоохоронних органів України з пропозицією дати свідчення, але ніхто до нього не виїхав.

IMI

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...