"Кролл" підказує українському слідству

Четвер, 27 вересня 2001, 10:12
Звіт агентства "Кролл", оприлюднений "Трудовою Україною", можна позитивно оцінити з кількох причин. На сьогодні він є єдиною більш-менш цілісною спробою зібрати докупи усю незасекречену і нетаємну інформацію про обставини справи Георгія Гонгадзе. В ньому є спроба підійти до розслідування менш заангажовано, ніж будь-якому іншому дотепер відомому українському слідству. Як можна побачити після читання доповіді, "Кроллу" вдалося вивести питання зникнення журналіста і причетності президента за межі емоційного сприйняття, на мову фактів і логічних міркувань.

Звичайно, після того, як дочитуєш доповідь "Кролла" до кінця, лишається більш ніж багато питань. Не маються на увазі суперечливі речі - такі, як причетність чи непричетність окремих більш ніж відомих осіб. Не йдеться і про те, що американські слідчі НЕ відповіли на головне питання, відповідь на яке від них хотіли почути. Мова про інше - про цікаві і, як виглядає, не вивчені слідством до кінця версії.

Зокрема, одна з них про можливу причетність владних структур. "Кролл" абсолютно резонно вказує на підозрілу плутанину з номерним знаком "Жигулів" 07309КВ, машини, що, як випливає з листа Гонгадзе генпрокурору, стежила за журналістом. Детективи кажуть, що міліція визнала приналежність номера їх машині, але заявила, що номер було викрадено за кілька тижнів до описаного Гонгадзе факту стеження. Водночас слідчі "Кролла" зазначають, що міліція НІКОЛИ не наводила доказів факту крадіжки, зокрема, протоколу, чи іншого свідчення. Не зрозуміло також, чи номер шукали.

Отже, агентство "Кролл" дає цінну підказку українським слідчим – дізнатися, чи дійсно було вкрадено номер. А якщо ні, то знайти, якому міліцейському підрозділу цей номер належав, і ЯКІЙ міліцейській машині він належав. А раптом він належав "Жигулям"? Потім можна уявити перевірку, яким чином та машина використовувалась, наприклад, 14 липня 2000 року. Крім того, цікаво знати, до яких слідчих дій вдалися власники вкраденого номера, і як машина зі вкраденим номером могла кілька тижнів їздити Києвом і спостерігати за журналістом – у той момент, коли цей номер мала би розшукувати міліція. На ці питання треба шукати відповідь.

Отже, слідству зі справи зникнення Георгія Гонгазде (і тим слідчим, хто працює з прокуратурою, і в парламентській комісії) є чим займатися. Будемо сподіватися, що воно знайде можливість дослідити висунуті "Кроллом" питання і надати відповідь – гласно і без зволікань. Інакше склад слідства треба міняти і створювати спеціальну, позавідомчу слідчу комісію, котра би діяла під громадським контролем і була наділена особливими повноваженнями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування