Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Збивати літаки будуть без згоди Буша

Четвер, 27 вересня 2001, 14:08
Президент США Джордж Буш дозволив силам ПВО збивати у разі необхідності захоплені пасажирські літаки, без докладу, повідомляє в інтерв'ю газеті "Нью-Йорк таймс" командуючий протиповітряною і космічною обороною Північної Америки (НОРАД) генерал Ральф Еберхард.

Обставини, передбачені цим розпорядженням, включають знаходження захопленого терористами лайнера поблизу від важливих об'єктів. "Якщо буде час, - сказав генерал, - ми, звичайно, доповімо президенту. Але для іншого випадку ми маємо постійний наказ про рішення збивати літаки на регіональному рівні".

Віддати наказ на знищення цивільного повітряного судна мають відтепер право командуючий ПВО континентальної частини США генерал-майор Ларрі Арнольд і генерал-лейтенант Нортон Шварц, який відповідає за сили ПВО на Алясці, Гавайях і інших тихоокеанських територіях.

Колишні процедури передбачали санкцію президента на те, щоб збити захоплений лайнер. "Однак 11 вересня вся система ПВО перетворилася в Лінію Мажіно, яка виявилася безсила перед терористичними атаками всередині США, загрозу чого військові плановики не змогли передбачувати", - пише газета.

Після 11 вересня, сказав в інтерв'ю генерал Еберхард, готовність американської ПВО була підвищена. Зараз в стані 10-хвилинної готовності в різних частинах країни знаходяться більше ніж 100 винищувачів-перехоплювачів. В день терактів таких винищувачів було всього 14.

Над Вашингтоном і Нью-Йорком, які стали об'єктами атак з використанням захоплених авіалайнерів, зараз постійно патрулюють винищувачі ПВО. Минулої неділі вони кружляли також поблизу стадіонів, на яких проходили матчі Національної футбольної ліги.

Кажучи про трагедію 11 вересня, командуючий силами ПВО сказав: "Якби хто-небудь подзвонив нам і повідомив, що лайнер, викрадений в Європі або Південній Америці, знаходиться в 100 милях від наших кордонів і що на його борту терористи, то такий сценарій нами відпрацьовувався на вченнях. Чого ми не відпрацьовували, так це сценарія, коли літак вилітає з Бостону, а через лічені хвилини падає на Нью-Йорк. Це зовсім інша гра".

Інтерфакс

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування