Пентагон починає спецоперацію

Четвер, 27 вересня 2001, 15:00
Секретний наказ був відданий міністром оборони США Дональдом Рамсфелдом, в якому дана санкція на застосування сил спецпризначення на Середньому Сході. У той же час сили Північного альянсу ніяк не можуть взяти Мазарі-Шаріф.

США практично завершили перебазування у зону конфлікту основних сил, які будуть задіяні у великій операції. Зокрема, відомо, що в нальотах на Афганістан візьмуть участь до 630 літаків США і Великобританії. Для нанесення ударів вже готові 11 американських стратегічних бомбардувальників Б-52, які були перекинені 22 вересня на базу на острові Дієго-Гарсія в Індійському океані.

Вони здатні нести крилаті ракети далекого радіусу дії. Крім того, повинно закінчилося перебазування у регіон стратегічних бомбардувальників Б-1 з військової бази в штаті Північна Дакота. До вильоту з бази ВПС у штаті Міссурі готові і стратегічні бомбардувальники-"невидимки" Б-2.

А тим часом третю добу триває штурм Мазарі-Шаріфа, ключового міста на півночі Афганістану, але без особливого успіху, війська генерала Дустума досі не змогли увірватися навіть в околиці міста.

ЦРУ й АНБ досі не можуть вийти на слід бен Ладена, крім того, у Пентагона, як повідомляє телекомпанія "Ен-Бі-Сі", немає точних даних про дислокацію основних сил талібів і бази терористів на території Афганістану.

Допомогти американцям в отриманні необхідної інформації викликалися спецслужби Росії, а також розвідка Північного альянсу й американці вже визнали, що вони вже почали отримувати перші розвідні дані від Росії. Якщо врахувати, що ці дані не можуть за якихсь причин бути добуті американськими розвідувальними супутниками, а також літаками-розвідниками, можна передбачити, що ця інформація носить насамперед агентурний характер.

Не виключено також, що Москва надала США детальні карти району колишньої радянської військової бази Баграм, і США готуються почати сухопутну операцію в Афганістані із захоплення саме цього плацдарму.

Про свій намір вступити у війну на стороні антиталібської коаліції заявило керівництво так званої Східної шури - загонів союзників Північного альянсу в провінціях Кунар, Лагман і Нангархар під командуванням Хаджі Кадира.

Вони готові почати наступ на Кабул з південного сходу після того, як американці завдадуть удару з повітря. Чисельність загонів Кадира становить 8 тис. бійців, в останні дні до них приєдналися ще 7 тис. добровольців. Вони озброєнні бронетехнікою і декількома ракетними комплексами "Скад".

Газета.Ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування