Фельдмана знову звільнили. І затримали

Четвер, 27 вересня 2001, 15:26
Трагедія повторюється у вигляді фарсу. У четвер удруге протягом місяця Печерський місцевий суд постановив звільнити з-під арешту Бориса Фельдмана. Однак відразу після цього рішення адвокати втратили підзахисного. Як повідомив УП Андрій Федур, після оголошення рішення Віктор Агеєв, інший адвокат колишнього віце-президента банку "Слов'янський", вже знаходився в СІЗО, однак його не пустили до підзахисного, мотивуючи тим, що Фельдмана в ізоляторі немає – його вивезли для "проведення слідчих дій". "Але які слідчі дії можуть бути за відсутності адвокатів?", - запитав сам у себе Федур.

А як стало відомо увечері, нове рішення про затримання Бориса Фельдмана на 10 діб за підозрою в здійсненні іншого тяжкого злочину в четвер прийняв Шевченківський місцевий суд Києва. Подання зробило слідче управління податкової міліції. Затриманий банкір перебуває в ізоляторі тимчасового утримання Держдепартаменту виконання покарань у Києві. У четвер же Генеральна прокуратура України внесла до апеляційного суду Києва протест на "явно незаконне" рішення Печерського місцевого суду столиці про звільнення Фельдмана, прийняте в цей же день.

Позитивний для Фельдмана вердикт був оприлюднений суддею в четвер по закінченні розгляду скарги екс-віце-президента "Слов'янського" на незаконність утримання його під вартою, а також незаконність дій співробітників СІЗО №13 і Державного департаменту з виконання покарань України.

У тому рішенні суду зазначено, що з 31 серпня цього року (коли його востаннє було запроторено у СІЗО) по теперішній час Фельдман утримується під вартою незаконно, оскільки, згідно з Конституцією України, утримання людини під вартою може здійснюватися тільки за мотивованим рішенням суду. На даний момент, зі слів судді Олени Первушиної, такого рішення не існує, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Суддя зобов'язала СІЗО №13 і Держдепартамент з виконання покарань негайно звільнити Фельдмана з-під варти.

Крім того, суддя відхилила клопотання Генеральної прокуратури України про припинення судового засідання до того моменту, поки Київський апеляційний суд не ухвалить рішення щодо скарги Генпрокуратури, поданої в четвер.

Рішення Печерського місцевого суду може бути оскаржене в Київському апеляційному суді протягом місяця. Генпрокуратура, зі слів її представника, має намір оскаржити це рішення, але конкретні терміни поки не названі.

Шевченківський місцевий суд Києва визнав незаконним утримання Фельдмана 22 серпня 2001 року, однак з-під варти його не звільнив. Суддя мотивував це тим, що предметом розгляду в даному судовому засіданні було лише затримання, а не утримання під вартою.

Фельдман уперше був арештований в березні 2000 року після того, як було порушено кримінальну справу проти посадових осіб КАБ "Слов'янський" за фактами ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах, розкрадання державного і колективного майна в особливо великих розмірах, зловживання посадовим становищем, посадових фальсифікацій. Нанесений державі цими діями збиток оцінюється на суму понад 300 млн. грн.

21 серпня суддя Печерського місцевого суду винесла рішення про звільнення Фельдмана з-під варти, однак він був відразу ж затриманий знову співробітниками податкової поліції, оскільки Київський апеляційний суд відмінив постанову суду про звільнення.

26 вересня Печерський місцевий суд переніс засідання по скарзі на незаконне утримання Фельдмана під вартою на четвер, 27 вересня, до подання документів, на підставі яких Фельдман перебуває під вартою. Крім того, Печерський місцевий суд виключив зі скарги Фельдмана пункт про незаконність дій Генпрокуратури, оскільки суду цього рівня не підвідомчі скарги на окремі дії посадових осіб органів дізнання і попереднього слідства прокуратури. Такі скарги повинні розглядатися в суді першої інстанції.

У четвер Генпрокуратура України подала скаргу до Київського апеляційного суду на рішення Печерського місцевого суду Києва, що лише частково задовольнив клопотання Генпрокуратури про закриття діловодства відносно неї за скаргою колишнього віце-президента банку "Слов'янський" Бориса Фельдмана. Вона також клопоталася про припинення судового засідання до того моменту, поки Київський апеляційний суд не ухвалить рішення щодо скарги Генпрокуратури.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News