Кабул зараз порожній

Четвер, 27 вересня 2001, 20:30
Новабад, Афганістан, 25 вересня. Зять Ахмеда Халіда зник тиждень тому, відколи в Афганській столиці, Кабулі, запанував безлад. Викрадачі-шантажисти захотіли викуп у 200,000 афгані, десь близько трьох доларів – сума за західними стандартами зовсім невелика, але цілком пристойна для ткача афганських килимів.

Сім'я Халіда зібрала гроші щоб заплатити викрадачам. Їхній осередок знайти було неважко. Це був місцевий поліцейський відділок.

Як і талібанська міліція, поліція керує більшістю прилеглих регіонів для відбиття військових атак США. Кабул все глибше занурюється у вир безладдя. Населення, що тікає старою дорогою з Кабула сюди, за 25 миль на північ від столиці, яку захопили бунтарі з талібану, описує місто, в якому встановлена своя влада, а всі, хто міг залишити Кабул, вже його залишили.

Біженці розповідають, що агенти уряду стукають у двері, щоб забрати молодих хлопців на захист столиці. Все важче знайти харчі і пальне. Бандити почуваються цілком вільно, поліція майже не чинить їм перешкод. Інколи бандитами є сама поліція.

"Ми більше не могли цього витерпіти," сказав сьогодні Халід, через годину після втечі "Це нестерпно - жити там." Сюди його пригнав не так страх перед повітряними нальотами американців, - додав він, - як страх перед талібаном. Що таке бомби, ми знаємо, але страшніше те, що таліби карають людей і щодень більше.

"В Кабулі зараз дуже тяжко", сказав ще один біженець, Морохон , 25 років, крамар, має тільки одне ймення, як багато хто з афганців. "Всі люди, які є там, намагаються виїхати із столиці. Кабул зараз спорожнів."

Сполучені Штати загрожують бомбити Афганістан, щоб знищити Осаму бен Ладена, який вважається головним підозрюваним у терористських нападах в Нью-йорку і Вашингтоні. Президент Буш також сказав, що США повалять Талібан, якщо їм відмовлять у видачі Осами бен Ладена. Талібан, що захопив Кабул у 1996, мобілізується, щоб захистити себе.

Талібан накопичує сили, збирає зброю, патрони, силою примушує цивільне населення йти до війська. Великі групи військ північніше Кабула готові дати відсіч будь-якому нападу Північного Альянсу, бунтівній коаліції, яка намагається скинути Талібан протягом 5 років. Лідер Талібану, Мохаммед Омар знаходиться не в Кабулі, а в місті Кандагар, оплоті Талібану.

Більш ніж два десятиріччя війни майже знищили Кабул. Ракетний обстріл - постійний. Через деякий час після того як терористи спрямували літаки на вежі Всесвітнього торгового центру і Пентагон, нічне небо над Кабулом засвітилося від вибухів повітряних нальотів, що почали бунтарі – антиталібанівці.

Сьогодні стара дорога з Кабула, - описують втікачі, - така ж неймовірно безлюдна. Хтось сказав, що релігійна поліція Талібану почала висаджувати будинки в п'ятницю, від кожного будинку хапаючи щонайменше по одній молодій людині щоб послати на передову. Поліція була особливо немилосердною до таджиків, етнічної меншості, яка не підтримується паштунами, домінуючими в Талібані, казали вони.

З кожного куточка Кабула вони виганяли молодь, сказав Морохон, крамар. Його батько, який боявся, що Морохон буде наступним, змусив сина втекти. "Ви повинні залишити Кабул, бо релігійна поліція схопить вас."

Так що Морохон і його двоюрідний брат з сім’ями, і ще дехто на світанку зникли. До полудня вони вже були на півночі від Кабула, в неймовірно напханій Тойоті. Близько 30 чоловік, жінки і діти, було набито в таксі, дехто їхав на бампері. Усредину джипа, що їхав слідом, втиснулось 16 людей, четверо причепились на даху.

Біженці розповідають, що вони покидали Кабул без дозволу органів влади, і пізніше декого затримували. Шлях був нелегким. Камениста дорога, вітер і дощ, і щокроку треба було стерегтися озброєних бандитів.

"Кожний хоче залишити Кабул," згадує Хаджі Мафус, 62 роки, він ішов пішки протягом двох годин, а потім шість годин їхав у переповненому джипі. "Я побачив молодь, яку хапають талібани, і залишив усе. Вся молодь хоче кинути Кабул".

"Коли люди тікають з Кабула, вони забувають про все - про сім'ю, домівку," згадує Хаджі Абдул Ауайом, 75 років.

Халід втік через день після того, як його зятя викупили у поліції. Зять того ж дня зник у іншому напрямку. Халід хотів би виїхати з країни, але у нього немає паспорта.

Багато з тих, хто рухався дорогою, колись вірили у Талібан. "Спочатку ми повірили їм", - сказав Халід."Вони були хороші. Вони принесли деякий мир. Але потім вони змінилися. Не виконували своїх обіцянок.. Що обіцяли, ніколи не давали. Люди стомились від поганих, поганих дій. День у день стає все гірше”.


Вашингтонпост

* Кабул зараз порожній
* НАТО знає місцезнаходження бен Ладена, якого охороняють 700 чоловік
* Пентагон починає спецоперацію
* Росія перевіряє американську інформацію про вину бен Ладена
* У літаках США з пасажирами будуть літати агенти спецслужб
* Рудші говорить, що Америка знала про планований напад
* Збивати літаки будуть без згоди Буша
* СПИСОК 565 ЗАГИБЛИХ ПІД ЧАС ТЕРАКТІВ В США
* Афганістан готовий здати місцезнаходження бен Ладена США
* Ісламабад і Вашингтон хочуть звести до мінімуму наземну операцію
* Бен Ладен мстивий і ревнивий
* В Іспанії арештовані спільники бен Ладена
* Маніфестанти підпалили будівлю посольства США в Афганістані
* США нададуть НАТО підтвердження вини бен Ладена
* Буш закликав до повстання афганців, а лідер "Талібану" – американців
* ЄС видасть США підозрюваних тільки якщо їм не буде загрожувати страта
* Бен Ладен купує у російської мафії компоненти зброї масового ураження

Повна хронологія подій у США та підготовки до війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...