Проти створення комісії Гонгадзе в ПАРЄ виступили руховець, СДПУ(О)шник та Жириновський

П'ятниця, 28 вересня 2001, 13:57
Рішення про створення незалежної комісії з розслідування справи Гонгадзе було прийнято ПАРЄ після голосування, яке відбулося в четвер, у Страсбурзі. ПАРЄ проголосувала 50 голосами "за" при 5 депутатах "проти". "Проти" голосував Володимир Жириновський, скандально відомий лідер російської Ліберально-Демократичної партії. Він у своєму виступі перед голосуванням висловив думку, що неможливо "мучити одним трупом" цілу Європу, в той час як у світі щодня гинуть сотні людей.

Між тим представник російської делегації виразив сумнів щодо реальності існування особи Георгія Гонгадзе. "Можливо такого журналіста ніколи й не існувало", - сказав він. На думку спостерігачів, саме профанний виступ Жириновського вплинув на майже одностайний результат голосування.

Перед голосуванням співдоповідачі від України Роман Зварич (НРУ) і Василь Костицький (СДПУ (О) виступили проти створення міжнародної комісії з розслідування вбивства журналіста, мотивуючи це тим, що Київ вже звертався до європейських структур з проханням надати допомогу в цій справі.

Натомість співдоповідачі з інших країн - Чехії, Угорщини, Словаччини, Великобританії були одностайні в тому, що створення такої комісії і є, по суті, наданням такої допомоги.

Єдиним членом української делегації, хто поставив свій підпис під поправкою Северинсен і Вульвенд, був Сергій Головатий.

Свій варіант поправки до розгляду Парламентської Асамблеї запропонував Роман Зварич. Зміст поправки можна підсумувати у трьох тезах: розслідування справи Гонгадзе завершене, продовження розслідування, як і створення слідчої комісії, є виключною компетенцією і внутрішньою справою України, потерпіла сторона не має претензій до висновків слідства та проведених експертиз.

Інститут масової інформації

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування