Саудівська Аравія пустить США на військові бази. У війні на боці Америки – понад 600 літаків

П'ятниця, 28 вересня 2001, 14:55
США та їх союзники з НАТО продовжують підготовку до операції відплати на території Афганістану. Зокрема, на території Пакистану вздовж афганського кордону почато розгортання засобів електронного стеження, повідомляють інформовані військові джерела в Душанбе. За їх відомостями, усього до операції готуються понад 600 літаків США і НАТО, розміщених на передових авіабазах в регіоні. Так, кілька ескадрилей стратегічних бомбардувальників розміщені на базах в Омані і на острові Дієго-Гарсіа в Індійському океані.

Крім того, в доповнення до штатного озброєння американських літаків виділено близько 3,5 тисяч крилатих ракет.

Тим часом, за даними західної преси, в операції роль сухопутної розвідки, вочевидь, буде відведена британським десантникам.

У той же час USA Today повідомляє, що американські війська спецпризначення вже два тижні знаходиться в Афганістані в пошуках саудівця бен Ладена. Посилаючись на неназвані американські і пакистанські джерела, газета пише, що військові діють групами по 3-5 осіб. Їх задача – знайти або блокувати терориста в певній зоні до нанесення повітряного удару. Досі всі спроби його виявити безуспішні, говориться в статті.

У цих секретних операціях беруть участь бійці спецпідрозділів сухопутних військ, ВПС, а також 82-ої і 101-ої парашутно-десантних дивізій. Вони прибули на пакистанські бази в Пешаварі і Кветті вже 13 вересня, пише газета. Їх підтримують вертольоти "Блек Хок МН- 60К", які базуються за межами Афганістану.

28 вересня газета The Washington Post з посиланням на офіційні джерела в американській адміністрації повідомила, що Саудівська Аравія дозволить США використати військові бази.

Як пише газета, до цього Саудівська Аравія "розривалася між прагненням допомогти боротьбі з тероризмом і бажанням не образити свій глибоко релігійний народ". Тепер, нарешті, влада країни зважилися дозволити американським військам і літакам, що знаходяться на її землі, брати участь в операції проти Усами бен Ладена і його сподвижників в Афганістані.

На думку джерела, таке рішення саудівської влади принесе велику користь антитерористичній коаліції в боротьбі проти Усами бен Ладена. Тепер США зможуть використати свій командний центр, розташований на авіабазі "Принц Султан" для координації всієї військової операції.

Раніше Саудівська Аравія оголосила про розрив дипломатичних відносин з рухом "Талібан", назвавши керівництво талібів "кримінальною бандою, що ганьбить істинний іслам".

Інтерфакс, КоммерсантЪ

Читайте також:

* ФБР визнає, що з бен Ладеном були пов'язані "деякі" з 19 угонщиків, і публікує їх фото
* Уточнене число жертв в Нью-Йорку – 5960 осіб
* Саудівська Аравія пустить США на військові бази. У війні на боці Америки – понад 600 літаків
* Таліби знайшли бен Ладена
* Кабул зараз порожній
* НАТО знає місцезнаходження бен Ладена, якого охороняють 700 чоловік
* Пентагон починає спецоперацію
* Росія перевіряє американську інформацію про вину бен Ладена
* У літаках США з пасажирами будуть літати агенти спецслужб
* Рудші говорить, що Америка знала про планований напад
* Збивати літаки будуть без згоди Буша

Повна хронологія подій у США та підготовки до війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування