Американські й британські загони спецпризначення вже провели операції, а таліби погрожують спалити всі посольства

П'ятниця, 28 вересня 2001, 19:42
Із попередженням про намір спалити у Кабулі усі будівлі посольств тих країн, які надають підтримку Сполученим Штатам у знак протесту проти військової операції, яка планується в Афганістані, виступив представник рушення "Талібан" мулла Абдул Джаліль.

Жителів Кабула переповнює лють, і постійно проходять антиамериканські демонстрації. Абдул Джаліль пообіцяв, що наступною буде спалена будівля посольства Великобританії.

26 вересня у ході демонстрації протесту у Кабулі вже була розгромлена порожня будівля посольства США. Ця акція, зі слів мулли Джаліля, стала символом ненависті до "жорстокої і несправедливої політики Сполучених Штатів".

Всі будівлі іноземних посольств і диппредставництв в Афганістані давно є порожнім, й іноземного персоналу там немає. Пакистан, остання країна, яка ще підтримує з талібами дипломатичні відносини, евакуйовувала співробітників свого посольства з міркувань безпеки, повідомляє НТВ.

Уряд талібів на чолі з муллою Мохаммадом Омаром залишив Кандагар і перебрався у місто Багран (провінція Гільменд).

Тим часом на території Афганістану американськими і британськими загонами спецпризначення були проведені "певні операції". Високопоставлений представник адміністрації США підтвердив цю інформацію.

Джерело, що побажало зберегти анонімність, не стало обговорювати деталі операцій, підкресливши лише, що США відчувають "дефіцит розвідданих", практично не маючи інформації про місцезнаходження Усами бен Ладена і його можливостей. Разом з тим, зі слів джерела, при розгортанні військ за кордоном спецназ завжди проводить рутинні операції, пов'язані з оглядом місцевості, виявленням основних шляхів доступу, цілій для можливих авіаударів, майданчиків для посадок вертольотів і так далі.

Як стало відомо раніше, американському і британському спецназам поки не вдалося вийти на слід Усами бен Ладена в Афганістані. Групи коммандос чисельністю 3-5 чоловік були висаджені на території Афганістану вже на другу добу після терактів у Нью-Йорку і Вашингтоні. Як повідомляє газета "Ю-Ес-Ей тудей" (USA Today), їм було наказано піймати або вбити Усаму бен Ладена, або локалізувати його місцезнаходження для подальшого нанесення авіаудару.

Крім того, за даними "Ю-Ес-Ей тудей", США вже звернулися з проханням до урядів Росії, Пакистана і Таджикистану про надання оперативних розвідданих про місцезнаходження міжнародного терориста "номер один", повідомляє РІА Новини.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування