4 жовтня Україна на 12 років стане "корпоративним" боржником Росії

П'ятниця, 28 вересня 2001, 20:24
Прем'єр-міністри України і Росії Анатолій Кінах і Михайло Касьянов збираються 4 жовтня у Києві підписати угоду про реструктуризацію українського боргу за російський природний газ.

Умови реструктуризації цього боргу будуть співставлені з тими умовами, за якими члени Паризького клубу кредиторів раніше реструктурували український борг. Про це прем'єр-міністри заявили в п'ятницю у Москві після закінчення двосторонніх переговорів.

Касьянов заявив, що у нього "вельми оптимістичні погляди" щодо завершення роботи по реструктуризації боргу 4 жовтня, а Кінах підтвердив, що, згідно з домовленостями прем'єрів від 20 серпня, цей борг залишається корпоративним.

До 1 листопада сторони продовжать звіряти розміру українського боргу, який за підсумками буде включений в угоду про реструктуризацію, зазначив Касьянов. За його словами, на сьогодні вивірена частина боргу України за газ становить трохи більше ніж 1,4 млрд. доларів.

Прем'єр РФ повідомив, що і газові борги будуть реструктуровані на 12 років з трирічним пільговим періодом. У свою чергу прем'єр України зазначив, що сума заборгованості, яка буде виявлена протягом найближчого місяця, буде реструктурована на тих же умовах, домовленість про які вже досягнута.

Касьянов підтвердив, що якщо на території України буде мати місце додаткова розробка і видобуток газу, то російська сторона не буде "перешкоджати" експорту газу, отриманого таким чином, і просити встановити які-небудь додаткові режими обмеження його експорту. "Це право будь-якої держави, і будь-які держави повинні ним користуватися", - заявив Касьянов.

У відповідь на це Кінах заявив, що у разі експорту газу з України Київ буде діяти виходячи з того, що Росія є головним експортером газу в Європу, і Україна не збирається сприяти "дестабілізації газового ринку в Європі через односторонні дії".

"Ця формула дозволяє нам не тільки поглиблювати нашу співпрацю, але і в тому числі підвищувати економічний потенціал наших двох держав", - підкреслив він.

Раніше Москва наполягала, щоб на будь-яке експортне постачання газу з України встановлювався спеціальний митний збір, який би приводив би до підвищення ціни на цей газ до рівня його неконкурентоздатності.

Касьянов зазначив, що у ході переговорів у п'ятницю не обговорювалося питання квотування постачання українських труб у Росію. З його слів, це питання буде обговорюватися на майбутніх переговорах у Києві.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News