Лазаренко на свободі!

П'ятниця, 28 вересня 2001, 21:14
Прохання не лякатися. Насправді український екс-прем'єр як сидів в американській в'язниці, так і сидить. Просто думка про те, що Павло Іванович дише нарешті повітрям свободи, з'явилася після рішення Андрія Мельника, судді Печерського місцевого суду Києва, який постановив затримати колишнього прем'єра і доставити його до суду. Добре, хоч всеукраїнську операцію "Перехват" не розпочинали.

У п'ятницю Печерський суд мав розглянути подання Генпрокуратури на арешт Лазаренка – справа в тому, що 29 червня закінчився термін перехідних положень Конституції і, отже, санкція на арешт, видана 18 лютого 1998 року, втратила дію.

Однак суддя ухвалив несподіване рішення: Лазаренка не арештовувати, а затримати. "А запобіжний захід йому вже повинні обрати після цього, - повідомила УП адвокат екс-прем'єра Марина Долгопола. - Виходить, що за оцінкою судді Лазаренко перебуває на волі".

Однак такий вердикт суду – це ще півлиха, точніше – одна сота. Зі слів Долгополої, її, адвоката Лазаренка, взагалі не ознайомили ані з матеріалами подання Генпрокуратури, ані з таким забавним рішенням суду. Більш того, прийнято воно було без участі захисників, "в закритому режимі, взагалі без будь-кого, зневажаючи і відкидаючи азбучні норми Кримінально-процесуального кодексу".

Долгопола стверджує, що вона особисто двічі написала і зареєструвала в суді звернення з проханням показати подання Генпрокуратури. Спершу їй відмовили, тому що "генпрокуратура не додала доповнення", потім, коли вона і в останній день це не зробили, адвокату просто запропонували ознайомиться "вже в процесі, коли почнемо засідання". А вранці, за чотири години до призначеного часу початку "мені подзвонив суддя і запропонував не приходити, тому що рішення вже прийнято". "Я такого у своїй практиці не пригадую".

На думку Долгополої, таке рішення "за закритими дверми" суддя ухвалив "через тиск", а також розуміючи, що "перевага була б на стороні адвокатів". Показувати ж рішення про затримання "вільного" Лазаренко він не захотів в зв'язку з порушеннями закону. Хоч свою позицію суддя "ніяк не аргументував".

Зараз адвокати будуть "шукати законний шлях вийти з ситуації, що склалася, переконати дати хоч би рішення". Зі слів Долгополої, у "новому Кримінальному кодексі передбачена відповідальність за перешкоду здійсненню захисту".

Поки ж згідно з рішенням суду, Лазаренка має бути затримано, з'явися він невідомо яким чудом на території України.



Читайте також:

Судове засідання у справі Лазаренко перенесено з невідомих причин
Суддя суду міста Сан-Франциско Мартін Дженкінс переніс судове засідання у справі Лазаренка з 26 вересня на більш пізній термін, повідомила УП адвокат українського екс-прем'єра Марина Долгопола.

Лазаренко відмовляється від зустрічі з українськими прокурорами
Генпрокуратура України звернулася до органів юстиції США з проханням дозволити відрядити прокурорів до Америки. Однак, Лазаренко відмовився від зустрічі з українськими прокурорами, про що влада США і проінформувала українську сторону.

Лазаренко замовив Щербаня і Гетьмана, стверджує генпрокурор
"На початку нової сесії парламенту я передам до Верховної Ради нове подання про дачу згоди на притягнення Павла Лазаренка за організацію вбивства цих людей. Тому що ми повинні це робити по кожному епізоду".

"Я не маю жодного відношення до вбивства Є.Щербаня та В. Гетьмана"
Я категорично заявляю, що не маю жодного відношення до вбивства Є.Щербаня та В. Гетьмана. Ваша заява – це чергова груба фальсифікація, яка викликана активізацією дій моїх американських адвокатів та їх успішного просування на шляху закриття моєї справи в США у зв‘язку з відсутністю юрисдикції наді мною у прокуратури США.

Лазаренка вкотре не випустили з тюрми. Нові аспекти в обвинуваченні Лазаренка
У офіційному обвинуваченні проти Лазаренко - 53 пункти, згідно з якими колишній прем'єр переказав з України до США понад $100 млн. доларів і ще на $21 млн. доларів майна. Цифра 320 мільйонів в справі не фігурує.

Справа Лазаренка збагачується іменами
Новий обвинувальний висновок рясніє деталями, хоч прокуратура обмовляється, що на даній стадії він вважається абсолютно невинним. Хоч колишньому прем'єру теоретично загрожує астрономічний термін, вирок буде залежати від багатьох чинників і навряд чи буде обчислюватися десятиріччями.

Справу Лазаренка у США ледь не закрили
П'ятьох високопоставлених посадовців з України хочуть залучити американські адвокати Павла Лазаренка у якості свідків у справі екс-прем'єра в США. Як обіцяють захисники україно-каліфорнійського в'язня, "протягом двох-трьох місяців справа Лазаренка набуде іншого статусу".

Компромат самовивозом зі складу в Америці
В США Миколу Мельниченка переведено у статус важливого свідка, і він потрапив під програму захисту свідків. Майор передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких випливає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, були перераховані не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз головний ворог української мафії Григорій Омельченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News