Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поки грім не вдарить, українець не перехреститься?

Середа, 10 жовтня 2001, 13:36
З вівторка дипломатичне містечко у пакистанській столиці оточено барикадами з мішків з піском, цеглин і бетону. За барикадами - солдати з автоматами. А ще 25 вересня голова прес-служби МЗС України Сергій Бороденков повідомив, що в українському посольстві у Пакистані залишилося лише кілька дипломатів, а більшість співробітників і всі їх сім'ї евакуйовані у зв'язку із загрозою війни у сусідньому Афганістані.

Але це не позначилося на роботі бригади з 7-и співробітників заводу імені Малишева, яка перебуває у Пакистані. У місті Мултан з населенням трохи меншим, ніж у рідному Харкові, вони обслуговують за гарантією харківські танки Т-80 УД, які Україна постачає пакистанській армії. Як повідомив харківській телекомпанії АТН, керівник бригади Віктор Козлов, незважаючи на початок бойових дій, група продовжує працювати у колишньому режимі, а про війну нагадує тільки телевізор і посилена охорона.

Зі слів Козлова, харків'ян охороняє 1-а бронетанкова дивізія, охорона є і у місці проживання, і у кожному джипі, в якому вони їздять на роботу. Як зазначав бригадир, більшість місцевих жителів підтримують уряд Пакистану, а будь-які заворушення одразу припиняють військові. З його слів, масові протести, в основному, відбуваються в Ісламабаді і у містах біля афганського кордону.

Проте, родичі харків'ян, як сказав Козлов, дуже хвилюються і постійно дзвонять. Дай Бог, хвилювання буде марним. До повернення додому - зовсім трохи. Бригада, яка у Пакистані вже зо два місяці, повинна працювати у Мултані до середини жовтня. Потім буде переліт додому з пересадками у Карачи і Стамбулі. А на зміну сімці Козлова повинні прибути нові фахівці, також харків'яни.

Чи буде безпечним їх перебування поблизу фронтової території? Все-таки тон відповідей бригадира Козлова виглядав дещо запланованим. А виступ генерального директора концерну "Бронетехніка України" Юрія Миргородського в ефірі того ж "АТН" здавався дуже оптимістичним. Задля оптимізму він навіть скоректував географію Мултана, перемістивши його на південний схід країни, подалі від афганського кордону. Але знайомство з картою Пакистану показує, що це місто, до речі, одне з найдревніших у світі, прямо у центрі країни.

 
Маулана Фазал ур Рахман
 
Що ж до спокою в Мултані, то, судячи з преси, він досить відносний. Так, тут не дійшло до погромів і людських жертв, як в інших містах. Але, за даними Ассошійтед прес, минулої п'ятниці - вихідний у ісламських країнах день - не менше ніж 15 тисяч жителів цього міста зібралися на антиурядовий мітинг з портретами бен Ладена.

І такі мітинги проходять у місті практично щодня. У неділю, 7 жовтня, на одному з таких виступів мав намір виступити один з лідерів найбільш радикальної ісламської партії "Джаміат Улема Іслам" Маулана Фазал ур Рахман, але його утримують під домашнім арештом. Хоча це не перешкодило мітингу відбутися. Його учасники - їх число оцінюється у 5-10 тисяч, спалили американський прапор, ляльку Джорджа Буша і загрожували загальнонаціональними протестами у випадку, якщо Рахмана негайно не звільнять. І його звільнили ввечері того ж дня. Щоправда, як пишуть АП і Франс Прес, у ніч з понеділка на вівторок його знову помістили під домашній арешт.

А за повідомленням газети "Нейшен" у понеділок саме в Мултані на зустрічі з журналістами група поміркованих, як для Пакистану, політиків виступила різко проти військових дій. Серед них - Джавед Хашмі в.о. лідера партії Мусульманська народна ліга, яка має більшість в обох палатах парламенту, проте, зараз не особливо впливова у цій країні.

А що ж відбудеться, якщо війна затягнеться? Східний натовп може вибухнути, подібно бочці з порохом. І якщо це трапиться, то тут допоможе не вдаваний оптимізм, а чіткий план евакуації. Є він чи ні, ми не знаємо. МЗС про наявність такого плану не повідомляє. У виступах голови його прес-служби Сергія Бороденкова йде мова тільки про дипломатичних працівників, які живуть все-таки в столиці. А чи знає взагалі МЗС про харків'ян у Мултані? Принаймні, столичні журналісти знання про це ні Бороденкова, ні інших МЗСшних чиновників не перевіряли.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування