Омельченко, друг молоді, жінок, партизан…

Середа, 10 жовтня 2001, 17:02
Столичний мер Олександр Омельченко, який перші кроки у великій політиці почав з обіцянки піти на вибори своєю окремою коаліцією, оголосив список партнерів. Компанія, якій Омельченко віддав перевагу перед наполегливими запрошеннями Ющенка до "Нашої України", вийшла хоч і не велика, зате строката. Разом з амбітним мером і його партією "Єдність" коаліцію зіб'ють партія "Молода Україна", а також чотири громадські організації: Український союз ветеранів Афганістану, "Союз Чорнобиль України", Союз жінок Києва і Київська міська організація партизан і підпільників.

У середу союзники Омельченка поки підписали лише протоколи про наміри "співпраці і створення" блоку "Єдність". Боротися за входження до Верховної Ради та місцевих рад коаліція Омельченко буде під прапорами "підвищення соціального статусу і соціального захисту громадян". Рішення про союз з мером будуть ухвалюватися на з'їздах.

Єдина політична складова (крім, зрозуміло, "Єдності") у грізному блоці мера – партія "Молода Україна". Та сама, через яку судилися нині опозиціонер, а в 1990 - лідер студентського голодування на Майдані Олесь Доній і екс-перший віце-прем'єр в уряді Пустовойтенка Анатолій Голубченко. У результаті партія дісталася останньому, який хоч і працював чиновником, але виявився людиною не бідною, з інтересами у чорній металургії країни. Ще одним "гаманцем" партії став генеральний виконавчий директор УСПП Олександр Сивачек. Однак "Молода Україна", попри милозвучну для електорату назву, жодним чином себе не показала. У результаті Голубченко від керівництва – а разом з тим і від спонсорства – відійшов. Зрештою далеко не найвдаліший політичний проект примкнув до Омельченка, який з вересня очолює ще одних політичних невдах – партію "Єдність". Структуру "просвітівців", яка на зорі творення – вдумайтеся – збиралася об'єднати навколо себе всі націонал-патріотичні сили аж до Рухів, але не змогла навіть створити нормальної регіональної структури.

Проте таким незавидним минулим усиновлених Омельченком структур він не переймається: в ознаменування появи нової зірки у Київраді вже створено фракцію "Єдність". А руки мера, володаря адмінресурсу в столиці, як і раніше, домагаються Ющенко і ТУНДРА. Тепер залишилося тільки дочекатися, чи переконає хтось мера, що на одному Києві навіть в компанії жінок і підпільників, 4% не збереш.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування