Америка бомбила Кабул і Кандагар. За три дні загинули 70 і було поранено 100 мирних жителів

Четвер, 11 жовтня 2001, 11:35
Афганська столиця Кабул і місто Кандагар зазнали минулої доби найсильніших ударів американської авіації. Як передає кореспондент РІА "Новости", в Кабулі було як мінімум сім потужних вибухів. Чотири з них прогриміли на заході від міста у час авіаударів по цілях в районі аеропорту. За свідченням очевидців, він охоплений вогнем.

По Кандагару, який вважається "духовною" столицею талібів, удари з використанням крилатих ракет наносилися протягом двох годин. Їх цілями були район аеропорту, військові казарми, сховища палива, склади і місця розміщення важких озброєнь, в тому числі танків. У місті панує паніка. Припинено телефонний зв'язок Кандагару із зовнішнім світом.

За даними талібів, усього внаслідок 3-денних повітряних ударів в Афганістані загинули 70 і було поранено близько 100 мирних жителів. Офіційні особи США, посилаючись на "досить вірогідні джерела", розказали СNN, що серед загиблих - двоє родичів лідера талібів мулли Мохаммада Омара. Як повідомляє телекомпанія, внаслідок останніх нічних ракетно-бомбових ударів по цілях в Афганістані загинули декілька лідерів руху "Талібан". Однак, як заявив духовний лідер талібів мулла Мохаммад Омар, Усама бен Ладен живий. Тим часом у своїй заяві кореспондентам CNN держсекретар США Колін Пауелл зазначив, що "задоволений початком операції".

Міністерство оборони США ухвалило в середу рішення уперше в ході операції в Афганістані застосувати суперважкі бомби вагою до 2,5 тонн для руйнування підземних бункерів талібів. За деяким даними, американці мають намір також застосувати "касетні бомби" для ураження рухомих цілей, таких як бронетехніка і колони військ.

Для участі у другій фазі військової операції проти талібів у Афганістані США додатково перекидають в регіон 2-3 тисячі морських піхотинців, а також обладнання, озброєння і техніку. Американці приступають до створення опорних баз для дій військ спецпризначення, частина з яких буде розгорнена на території самого Афганістану. Протягом найближчих діб в розрахункову точку в регіоні має підійти американський авіаносець "Кітті Хок", який буде використовуватися США як додаткова плавуча база для підтримки і забезпечення операцій військ спецпризначення.

У той же час сили антиталібського Північного альянсу, які наступають на позиції талібів, за минулу добу просунулися в напрямі Герату і, за їх словами, зайняли Чакхчаран - ключове місто на заході Афганістану. Однак крупномасштабний наступ на Кабул поки відкладено.

У ході нічних авіаударів США по цілях в Кандагарі, в Кабулі і його околицях повністю знищені щонайменше сім найбільших бойових таборів, які займалися підготовкою терористів. Про це газеті The New York Times заявили офіційні представники Білого дому. Зазначається, що ці табори були безпосередньо під керівництвом "терориста номер один" Усами бен Ладена.

Тим часом державний секретар США Колін Пауелл після бесіди з генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном заявив, що Сполучені Штати не мають планів незабаром атакувати в рамках антитерористичної операції інші об'єкти, крім намічених в Афганістані. У середу газета "Нью-Йорк таймс" опублікувала статтю, в якій з посиланням на офіційні джерела стверджувалося, що мішенню можливих операцій США можуть стати ісламістські структури в Індонезії, Малайзії і на Філіппінах.

Читайте також:

* США готуються до введення військ в Афганістан
* Таліби будуть судити іноземних журналістів за шпигунство
* Америка бомбила Кабул і Кандагар. За три дні загинули 70 і було поранено 100 мирних жителів
* У Афганістані спалюють гуманітарну допомогу США
* Для уряду США створять новий Інтернет
* Винищувачі США вперше були задіяні в ударах по Афганістану
* США здійснює найпотужніші удари по Афганістану за весь час операції
* У Пакистані військовий переворот?
* США ПОЧАЛИ ЧЕТВЕРТУ ХВИЛЮ УДАРІВ ПО АФГАНІСТАНУ
* Під час нанесення ударів по Афганістану встановлені рекорди дальності і тривалості польотів
* Кореспондента журналу Parіs Match таліби стратили на площі
* На другий день війни поранено першого американського солдата
* Нова фаза операції США пов'язана з великим ризиком
* Спалах сибірської виразки у США був навмисним, але це не теракт
* США будуть бомбити Афганістан ще два дні, потім введуть війська спецпризначення
* США зруйнували всі, крім одного, аеродроми талібів
* Організація бен Ладена обіцяє новий удар – "у серце Америки"
* Буш: антиталібська кампанія "може тривати день, тиждень, місяць, рік або десятиріччя"
* США протестують проти політики катарської телекомпанії "Аль-Джазіра"
* Світ у переддень війни

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування