Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Венеціанська комісія підтримує вимоги Кучми до закону про вибори

Четвер, 11 жовтня 2001, 16:58
Через тиждень після початку експертизи Венеціанська комісія надіслала проект ще не затвердженого експертного висновку щодо закону про вибори в України. І цей документ "багато в чому" збігається з оцінками президента, заявив сам Кучма на прес-конференції в четвер у Чернівцях.

Агентство Інтерфакс-Україна з посиланням на інформовані джерела в Києві повідомляє, що ці висновки підготовлені членом комісії паном Нольте і підлягають затвердженню на засіданні Венеціанської комісії 19-20 жовтня 2001 року.

Експерти визнають, що загальні положення закону містять основні вимоги до демократичних виборів, зберігається стабільність головних рис виборчого законодавства. Особливо вітається наявність гарантій для офіційних спостерігачів на виборах.

У той же час, на думку експертів, окремі положення закону вимагають уточнення. Ряд зауважень стосується того, про що згадується в зауваженнях президента, який повернув закон до парламенту, особливо наголосив співрозмовник агентства.

Зокрема, експерти підкреслюють, що термін початку виборчої кампанії - 170 днів - перевищує прийнятий у більшості демократій і може бути скорочений.

Крім того, із правової точки зору до закону було б менше питань у випадку збереження нині діючого правила, що дозволяє присутність в окружних виборчих комісіях представників усіх партій, чиї списки кандидатів зареєстровані для участі у виборах у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

На думку експертів, представництво у складі дільничних комісій партій, що мають кандидатів в одномандатних округах, а також незалежних кандидатів не повинно приводити до занадто великого кількісного складу комісії. Уникнути цього можна було б шляхом установлення максимальної кількості членів комісії, а непарламентські партії і незалежні кандидати могли б бути представлені в комісії шляхом жеребкування.

Експерти Венеціанської комісії відзначають як зайву вимогу до партії бути зареєстрованою не пізніше, ніж протягом року до дня виборів.

У Чернівцях президент Кучма заявив про впевненість у тому, що "сьогодні ми усі дозріли - і депутати, і більшість суспільств, і необхідно відкинути зайві розмови і прийняти закон, який я із задоволенням підпишу". "А виборча кампанія почнеться за тим законом, що буде прийнятий", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування