Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук бліднув і мовчав
Йому демонстрували уламки Ту-154

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 12:24
Прогрес очевидний. Секретар Радбезу України Євген Марчук "не виключає" ураження літака ракетою. У четвер він разом з російським колегою Володимиром Рушайлом був у Сочі, де працює російська держкомісія з розслідування катастрофи, і оглянув уламки Ту-154. "Рушайло час від часу звертав увагу свого українського колеги на невеликі круглі отвори приблизно однакового діаметру, розташовані в різних фрагментах лайнера.

Для наочності російський чиновник навіть вказував на пробоїни від ракетної картечі невеликою тростинкою. Пан Марчук слухав мовчки: не сперечався, не задавав питань. Тільки бліднув", - повідомляє з Сочі російський "КоммерсантЪ".

Після екскурсії в ангар, де були розкладені уламки Ту-154, Марчуку показали розшифрований і перезнятий на відео запис ракетного сліду, який зробили співробітники геленджикської станції спостереження за повітряними судами. "Пред'явлені відеокадри, так само як і уламки літака, пан Марчук переглядав без емоцій", - повідомляє "КоммерсантЪ".

Після цього держкомісія, зібравшись близько 14.00, без перерви просиділа за закритими дверима до пізнього вечора, і так і не підписала, як очікувалося, акту про завершення розслідування, пише "Время новостей". Про що саме так довго могли сперечатися члени комісії, учора залишилося повною загадкою. Близько 19.00 було оголошено, що українським і російським експертам залишилося лише погодити текст висновку. А о 22.00, після 8-годинних дискусій, Володимир Рушайло і Євген Марчук вийшли до публіки, і буквально всіх приголомшили абсолютно загадковими словами. Перший несподівано заговорив про продовження пошукових робіт на місці катастрофи в пошуках нових свідоцтв трагедії. А Марчук абсолютно спокійно повідомив, що "українська сторона уважно ознайомиться з всіма матеріалами комісії", і що його делегація "вважає, що надані російською стороною докази недостатні". Фактично Україна просто проігнорувала висновок. Однак, найдивнішим виявилося те, що на чолі російської сторони Володимир Рушайло, схоже, з усім погодився - покірливо і покірно. І пояснень його поведінці ніхто не знайшов - журналісти лише зазначили, що глава Радбезу Росії виглядав пригніченим.

"Переконати Євгена Марчука в тому, що сили ППО України збили лайнер, вдалося не до кінця", - більш стримано пише "КоммерсантЪ". Однак в цьому вже не сумніваються в авіакомпанії "Сибір". За даними газети "Известия, Україні буде пред'явлений позов. "Розмір необхідної компенсації, найімовірніше, перевищить 10 мільйонів доларів. Ціна літака такого класу - близько 6 мільйонів доларів. Додайте до цього величезний моральний збиток й інші витрати, понесені нашою компанією", - заявив керівник управління по зв'язках з громадськістю авіакомпанії "Сибір" Михайло Кошман.

Гендиректор страхової компанії "АФЕС" Олександр Нестеров, в якій було застраховано лайнер, всі пасажири і члени екіпажу, заявив "Известиям", що з подібними позовами до України звернуться, швидше за все, і родичі загиблих. "Страхова компанія виплатить всі суми згідно з договором - по 20 тисяч доларів на сім'ю, - говорить Олександр Нестеров. - Однак, якщо спадкоємці будуть незадоволені сумами, то вони, швидше за все, пред'являть претензії третій стороні, тобто Україні. Крім того, наша компанія також дістане право на відшкодування збитку в суді".

"КоммерсантЪ" в кінці не утримався від того, щоб повністю процитувати безсмертні слова Кучми про аварію Ту-154: "Ви подивіться навколо: в світі, в Європі в тому числі, на останні події. Що, ми перші або ми останні? Не треба з цього робити трагедію, якщо є якась помилка. Помилки трапляються всюди. І не тільки такого масштабу, але і набагато більшого масштабу, планетарного масштабу. Тому, якщо ми самі себе не будемо опускати нижче цивілізованого рівня, то все буде в порядку. А якщо ми такі українці, що нам би тільки на себе відро бруду чергового вилити, то, будь ласка, ми цього гідні. І останнім часом показуємо себе тільки з цього боку. Показати з іншого боку у нас не вистачає розуму".

Читайте також

Росіяни сумніваються в психічному здоров'ї українського президента

Кучма в кутку

На Заході шоковані реакцією Кучми

Кучма не прийняв відставки Кузьмука

"Куди попало?" Екіпаж Ту-154 знав, що їх збили ракетою

Україна готова визнати провину за Ту-154

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування