Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТУ-154 дійсно загинув від зенітної ракети. Марчук визнав, що від української

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 13:46
"Катастрофа літака Ту-154М Тель-Авів - Новосибірськ сталася внаслідок ураження повітряного судна бойовою частиною зенітної ракети", - заявив у п'ятницю голова Держкомісії з розслідування причин катастрофи літака секретар СБ Росії Володимир Рушайло.

За його словами, в цей час "проводяться додаткові дослідження бойових ушкоджень фрагментів конструкції літака і виявлених компактних сталевих предметів боєзапасу", повідомляє російський Інтерфакс.

Ці дослідження проводяться на базі державного НДІ Міноборони із залученням провідних КБ і науково-дослідних організацій Росії "з метою встановлення умов та типу засобу ураження, а також траєкторії його польоту до літака".

Рушайло повідомив, що протягом минулої ночі "проведено порівняльний аналіз поданих натурних зразків уражаючих елементів бойової частини ракети, виявлених у знайдених фрагментах літака і що не відносяться до його конструкції".

Рушайло підкреслив, що ці висновки зроблені на підставі детального вивчення техкомісією Міждержавного авіаційного комітету /МАК/ за участі фахівців держслужби цивільної авіації Мінтрансу РФ, наукових і промислових організацій, експертів цивільних і військових відомств Ізраїлю і України, фрагментів конструкції літака, технічної льотної документації, даних засобів об'єктивного контролю Ростовського центру управління повітряним рухом північнокавказького центру "Стріла", інформації радіолокаційного комплексу в містах Геленджик і Сочі, записів наземного магнітофону переговорів екіпажу і диспетчера, а також елементів ураження бойової частини зенітно-ракетного комплексу.

Згідно з висновком, політ літака Ту-154 від аеродрому вильоту "Бенгуріон" в Тель-Авіві в повітряному просторі Ізраїля, Кіпру, Туреччини і в зоні відповідальності автоматизованого управління повітряним рухом "Стріла" до виникнення аварійної ситуації здійснювався відповідно до плану польоту, повідомляє РІА Новини.

Як вважає комісія, катастрофа Ту-154 сталася внаслідок поразки повітряного судна бойовою частиною зенітної ракети під час його проходження за маршрутом Тель-Авів - Новосибірськ на заданому ешелоні міжнародною повітряною трасою, на яку не поширювалися які-небудь обмеження, в тому числі тимчасові.

Рушайло зазначив, що протягом ночі було проведено "порівняльний аналіз поданих натурних зразків уражаючих елементів бойової частини ракети, виявлених у знайдених фрагментах літака, і що не є елементами його конструкції".

Держкомісія, як підкреслив секретар СБ РФ, погодилася з висновками техкомісії і пропозиціями. Вона направила всі матеріали українській стороні для вивчення створеною за вказівкою президента України Кучми міжвідомчою комісією. Російська сторона просить українських колег проінформувати про результати проведеної роботи, підкреслив Рушайло.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук погодився з висновками техкомісії російської сторони.

Він заявив журналістам: "Базуючись на висновках Збройних Сил України, представники яких брали участь в роботі російської держкомісії, проведених експертиз, висновках техкомісії і висновках міждержавного авіаційного комітету /МАК/, ми робимо попередній висновок, що причиною катастрофи вказаного літака могла послужити ненавмисна поразка його ракетою С-200 під час навчань військ ПВО України".

Марчук підкреслив, що матеріали свідчать, що ця трагічна випадковість "могла виникнути внаслідок збою систем зенітно-ракетного комплексу".

За його словами, остаточні висновки "будуть зроблені після завершення комплексу досліджень як на території Росії, так і України".

Читайте також

Росіяни сумніваються в психічному здоров'ї українського президента

Марчук бліднув і мовчав. Йому демонстрували уламки Ту-154

Кучма в кутку

На Заході шоковані реакцією Кучми

Кучма не прийняв відставки Кузьмука

"Куди попало?" Екіпаж Ту-154 знав, що їх збили ракетою

Україна готова визнати провину за Ту-154

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування