Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найтриваліше бомбардування: Америка б'є по "мобільних цілях" талібів

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 14:10
У ніч на 12 жовтня американська авіація завдала ударів по 7 цілях в ході чергового повітряного рейду на Афганістан. Знищені табори підготовки терористів, засоби ППО, а також розташування військ талібів. Про це повідомив представник Комітету начальників штабів ВР США генерал-майор Генрі Осман.

Зі слів Османа, бомбардування, в основному, здійснювалося в районі Кабула і Кандагара. У нальотах використовувалися 10 бомбардувальників наземного базування і 12-15 штурмовиків. 3 ракети Tomahawk були випущені з підводного човна.

Авіація США провела найтриваліший з початку військової операції проти Афганістану повітряний наліт на Кабул, завдаючи ударів по цілях в трьох районах навколо міста. Катарська незалежна телестанція "Аль-Джазіра" повідомляє, що нальоти різної інтенсивності тривали з 20:00 вчорашнього дня до 5 години сьогоднішнього ранку. Як повідомляє РІА "Новости", 4 потужних вибухи прозвучали на північному заході від Кабула, 4 - на південному заході. Американські літаки також бомбили цілі на півдні від Кабула, знищивши склад пального талібів. Кабульський аеропорт повністю зруйновано.

У місті Мазарі-Шаріф було знищено військовий гарнізон, на території якого розташовувалася важка техніка, в тому числі танки. У районі Герата зазнали пошкоджень і не підлягають відновленню декілька винищувачів і транспортних літаків, що належали силам талібів.

Разом з тим, як заявив раніше в бесіді з журналістами міністр оборони США Дональд Рамсфелд, таліби все ще продовжують загрожувати американській авіації переносними ракетно-зенітними комплексами Stinger і ракетами класу "земля-повітря". США збираються продовжувати завдавати ударів, щоб повністю вивести з ладу всю військову інфраструктуру противника. Шеф Пентагону визнав, що у час авіанальотів могли випадково загинути мирні громадяни, що, з його слів, нерідко трапляється при проведенні військових операцій. Рамсфелд додав, що як і будь-хто інший, він шкодує про це.

У цей час, знищивши основні засоби ППО, аеродроми і командні пункти руху "Талібан", літаки ВПС і ВМС США переходять до ударів по "мобільних цілях" - скупченнях військ, бронетехніці і транспортних конвоях.

Як повідомив на брифінгу в Вашингтоні представник Пентагону, точність попадання становила 85%. З його слів, зараз авіація і кораблі в Аравійському морі переходять до ударів по мобільних цілях – скупченнях військ і бронетехніки. За даними телекомпанії CNN, найближчим часом можливе тимчасове припинення бомбардування Афганістану, щоб оцінити наслідки авіаударів.

У п'ятий день бомбардування Афганістану, 11 жовтня, бомбардувальники В-52 і В-1 ВПС США застосували проти військ талібів "касетні" бомби, повідомляє El Mundo з Кабулу. Особливість цих бомб полягає в тому, що вони розриваються при наближенні до землі, випускаючи близько 150 більш дрібних снарядів високої вибухової сили. У зв'язку з цим вони володіють великою вбивчою силою і зазвичай скидаються в райони скупчення військ противника. Кожна така бомба коштує понад 98 тисяч доларів.

"Касетні" бомби замінили в ході останнього бомбардування надпотужні бомби підземного ураження вагою понад 2 тонни кожна, які використовувалися раніше. Крім того, американські сили застосували в ході бомбардування 11 жовтня некеровані бомби вагою 220 кг, які скидалися з бомбардувальників В-52. "Касетні" бомби активно застосовувалися натівськими військами під час бомбардування Югославії в 1999 р. Червоний Хрест неодноразово закликав світову спільноту відмовитися від використання цього виду озброєння, оскільки воно здатне вбивати і наносити каліцтва вже після того, як минуло багато часу після закінчення збройного конфлікту.

РосБізнесКонсалтинг, NTVRU.com

Читайте також:

* США готові припинити війну в обмін на бен Ладена, але стягують війська до Пакистану
* Буш виступив за створення Палестинської держави
* Ватикан підтримує бомбардування Афганістану
* 500 мирних афганців загинули внаслідок бомбардування
* Найтриваліше бомбардування: Америка б'є по "мобільних цілях" талібів
* Вперше США наносять по Кабулу удари вдень
* БЕН ЛАДЕН ДО ТЕРАКТІВ У США НЕ ПРИЧЕТНИЙ
* За американського солдата бен Ладен обіцяє $50 тисяч, за форму солдата $3 тисячі, за гвинтівку - $1,5
* Внаслідок бомбових ударів США по Афганістану за даними талібів загинуло приблизно 170 чоловік
* США готуються до введення військ в Афганістан
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...