"Роздача" Нобелівських премій закінчилася...

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 16:17
Нобелівські премії 2001 року знайшли своїх власників. При врученні премій склалося таке враження, що шведи геть-чисто забули про своїх - жоден "вчений муж" Швеції не був удостоєний премії відомого співвітчизника. Проте було віддано належне ООН і її головному - Кофі Аннану. Загальний розмір премій, які одержать лауреати, складає 10 млн. шведських крон (приблизно один мільйон доларів).

 Власником Нобелівської премії став англотринідадський письменник індійського походження Відіадхар Сураджпрасад Найпол
 
Варто почати з літератури, де власником премії став англотринідадський письменник індійського походження Відіадхар Сураджпрасад Найпол.

Політкоректне формулювання Шведської Королівської академії звучить так: "За об'єднання вдумливого оповідання і непідкупної пильності у творах, що змушують нас звернути увагу на історії, які стали жертвою замовчування". Але книги Найпола не стільки про пригноблені культури, скільки про долю самотнього скептика, що має у собі мужність розглянути обмеженість кожної з них.

Сер Відіадхар (возведений у лицарський титул у 1990 році) народився у Тринідаді (невеликий острів у Карібському морі) у 1932 році. Як і у більшості населення острова, його коріння - в Індії, але його важко назвати етнічним письменником. У 18 років він відправився в Англію і після навчання в Оксфорді прийняв рішення оселитися у цій країні назавжди. Власне кажучи, головною темою його книг стала саме відсутність коріння - доля мандрівного вигнанця, який не може ідентифікувати себе з жодною з культур, у рамках яких йому довелось жити. Його головні книги - "Містичний масажист", "Будинок для містера Бісуаса", "Прапор на острові", "Втрата Ельдорадо", "Індія: поранена цивілізація", "Загадка приїзду", "Півжиття".

 Нобелівськими лауреатами 2001 року в області фізики стали вчені з США і Німеччини - Ерік Корнеллі, Карл Уіман, а також німецький фізик Вольфганг Кеттерл.
 
Нобелівськими лауреатами 2001 року в області фізики стали вчені з США і Німеччини - Ерік Корнелл із Національного інституту стандартів і технологій Колорадо і Карл Уіман (університет Колорадо), а також німецький фізик Вольфганг Кеттерл, який працює у Массачусетському інституті технологій (США).

Високою нагородою вчені нагороджені за відкриття нового стану речовини - конденсату Бозе-Ейнштейна, п'ятого агрегатного стану речовини, який дозволяє проводити високоточні виміри надмалих відстаней й об'єктів.

Нобелівські лауреати 2001 року своїми дослідженнями підтвердили гіпотезу, одержавши конденсат Бозе-Ейнштейна, який виникає при охолодженні речовини до температур, близьких до абсолютного нуля /мінус 273 градуса за Цельсієм/.

 Лауреати Нобелівської премії в області фізіології і медицини Леланд Хартвелл, Тімоті Хант і Пол Нюрсе.
 
Оголошені також лауреати премії в області фізіології і медицини. Це американець Леланд Хартвелл (Центр досліджень онкозахворювань) і англійці Тімоті Хант і Пол Нюрсе (Королівський фонд досліджень онкозахворювань).

 Нобелівська премія в економіці присуджена американським ученим  Джорджу  Акерлофу, Майклу Спенсу і Джозефу Стиглицу
 
Нобелівська премія у економіці за 2001 рік присуджена американським ученим Джорджу Акерлофу, Майклу Спенсу і Джозефу Стиглицу. Вони було удостоєні цієї нагороди за аналіз "ринків з асиметричною інформацією". У їхній роботі мова йде про ринки, на яких одні дійові особи мають більшу інформацію, ніж інші. Загальна теорія таких ринків була закладена нинішніми лауреатами ще у 70-х роках.

 Лауреатами Шведської академії з хімії стали Вільям Ноулз (США), Ріиодз Ноіор (Японія) і Баррі Шарплесс (США).
 
Лауреатами Шведської академії з хімії стали Вільям Ноулз (США), Баррі Шарплесс (США) і Ріиодз Ноіор (Японія). Висока нагорода була присуджена за дослідження, які дозволяють виготовляти сучасні лікарські препарати, наприклад, серцеві ліки, антибіотики. "Відкриття цих учених дозволяють синтезувати молекули і матеріали з новими можливостями", - відзначили у академії.

 Головну премію - премію миру - Норвезький нобелівський комітет розділив між Організацією Об'єднаних Націй і її Генеральним секретарем Кофі Аннаном
 
І нарешті головну премію - премію миру - Норвезький нобелівський комітет розділив між Організацією Об'єднаних Націй і її Генеральним секретарем, Кофі Аннаном. "За їх (ООН і Генсека) роботу з організації світоустрою і досягненню миру в усьому світі" ("For theіr work for a better organіzed and more peaceful world").

Це рішення прийняте всього через місяць після того, як співробітники ООН прямо зі своїх робочих місць спостерігали, як вибухають і падають вежі Всесвітнього торгового центру . А мотивування формулювалося під акомпанемент бомбування Афганістану. Саме це і стало причиною для невдоволення світової спільноти.

Під керівництвом Кофі Аннана ООН стрімко втратила свій авторитет і перетворилася на дорогий і неефективний інструмент міжнародних відносин, що не має ніякого істотного впливу на стан речей у світі .

Серед кандидатів на премію миру цього року був і футбол. Але футбол був відхилений, напевно тому що норвежці у фінал чемпіонату світу не потрапили . Але ж футбол, із Зіданом, Фігу, Батістутою і багатьма іншими зробив для мирного процесу набагато більше.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...