"ФіК" втрачає "Одесаобленерго" і ХТЗ

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 21:36
Днями Фонд держмайна України визнав компанію Overcon Enterprizes Limited остаточним переможцем приватизаційного конкурсу трирічної давності з продажу 35% пакету акцій компанії "Одесаобленерго". При цьому втрачають пакет офшори, підконтрольні банку "Фінанси і Кредит". А в четвер акціонер Полтавського ГЗК (контролюється групою "Фінанси і Кредит") відмовився від своїх претензій до ФДМУ, в зв'язку з виключенням ПГЗК із списку претендентів на пакет акцій Харцизького трубного заводу.

Днями була поставлена крапка в одному з найдавніших приватизаційних скандалів України. Фонд держмайна визнав компанію Overcon Enterprizes Limited остаточним переможцем конкурсу з продажу 35%-ного пакету акцій енергопостачаючої компанії "Одесаобленерго", який проводився ще в середині 1998 року. У ньому брали участь компанії Overcon, FS Traiding Limited і Vostion Group.

У 1998 році FS Traiding відбила через серію судів свою перемогу в конкурсі, яка пізніше була оскаржена компанією Overcon.

Всі три компанії були офшорами. FS Traiding і Vostion Group контролюються банком "Фінанси і Кредит". Overcon є складною формою партнерства ряду великих світових енергокомпаній. Виходячи з заяв зразка 1998 року, Overcon був створений саме під конкурс з продажу "Одесаобленерго" компаніями Tomen Power Corporation (Японія), ABB (Швейцарія), Fond Elec Group Inc (США), Europa Capital Management (Чехія). Трохи пізніше,до цієї компанії приєдналася Electricite de France. Ось це і є Overcon.

Overcon має ще укласти з ФДМУ договір купівлі-продажу і проплатити гроші. У іншому разі переможцем конкурсу доведеться визнати офшори групи "Фінанси і Кредит". Однак, враховуючи, що "Electricite de France" брала участь в останніх конкурсах з продажу українських обленерго, у них залишається інтерес до вітчизняної енергетики. Найімовірніше, французи цього разу не прогавлять можливості увійти на енергоринок України..

На цьому ж тижні акціонерка Полтавського ГЗК громадянка Вершиніна, яка судилася з ФДМУ в зв'язку з виключенням ПГЗК із списку учасників приватизаційного конкурсу з продажу Харцизького трубного заводу, відкликала свій позов. Суд припинив виробництво по цій справі.

Зі слів співробітника Фонду держмайна, це означає, що укладений між ФДМУ і "Індустріальним союзом Донбасу" договір купівлі-продажу розблокований. Як відзначають в ФДМУ, вони чекають, що днями надійдуть гроші від переможця конкурсу і на цьому закінчиться тривалий приватизаційний конкурс із продажу ХТЗ. Раніше представники ІСД заявляли, що готові перерахувати гроші відразу після позитивного висновку суду.

Останнім часом група "Фінанси і Кредит" втрачає свої активи і не може пробитися до "фінальних" етапів приватизаційних конкурсів. Так була втрачена компанія "Луганськобленерго". Спочатку держпакет акцій в розмірі 60% статутного фонду був переданий в управління Луганської облдержадміністрації. А в березні 2001 року дочірня компанія Укрсоцбанку ("Луганське енергетичне об'єднання") купила всі електромережі "Луганськобленерго", що продавалися за борги. Однак група "Фінанси і Кредит" все ще продовжує чинити опір можливому новому власнику. 2 вересня Жовтневий суд Києва заборонив Національній комісії з регулювання електроенергетики видавати ліцензію на постачання і передачу електроенергії компанії "Луганське енергетичне об'єднання". За даними НКРЕ, суд ухвалив це рішення 2 вересня по позову Ігоря Фрунзе, який є членом спостережної ради "Луганськобленерго", і однією з ключових фігур групи.

У минулому році, групі через підконтрольну компанію "КрАЗ" не вдалося пройти кваліфікаційний етап конкурсу з продажу "Запорізького алюмінієвого комбінату". Тривалі судові суперечки особливого результату не дали, а активне лобіювання з боку Запорізького екс-губернатора Олексія Кучеренка ряд аналітиків розглядає як головну причину його відставки.

У поточному році, за інформацією ЗМІ, група робила спробу придбання "Рівнеазоту". Зокрема була спроба провести через ВР Закон "Про особливості приватизації частини пакету акцій, який належить державі в статутному фонді відкритого акціонерного товариства "Рівнеазот". Законопроектом визначався покупець об'єкту приватизації ЗАТ "Трудовий колектив "Азот". Однак, цей хід не вдався, і завод у вересні був переданий Кабміном в управління Рівненської облдержадміністрації.

До цього потрібно додати, що кризова ситуація склалася і на "КрАЗі" та Полтавському ГЗК, що все ще контролюються групою. 2000 рік "АвтоКрАЗ" закінчив із збитками - 32,9 млн. грн. Полтавський ГЗК в 4-му кварталі минулого року заробив 24 млн. збитків, а в 1-му 2001 - 21 млн. збитків. При цьому, на полтавському ГЗК виникла група "сторонніх акціонерів", інтереси якої розходяться з фініками. Після продажу "Укрполіметалам" держпакету 25% акцій ПГЗК, в руках цієї групи виявилося більше за 40% акцій компанії, що дозволяє впливати на політику компанії. ФіК за допомогою відпрацьованої схеми "акціонер проти державної акціонерної компанієї "Укрполіметали" вимагав визнати операцію незаконною через порушення процедури продажу пакету акцій. Однак днями, 4 жовтня акціонер передумав і відкликав свій позов. Таким чином, на судовому засіданні 11 жовтня буде закріплена нова структура акціонерного капіталу ПГЗК.

Зрив представниками компаній, підконтрольних ФіК, зборів акціонерів ПГЗК 14 вересня виявив розпал пристрастей між двома групами акціонерів. Може вийти, що і це підприємство вислизне з рук Костянтина Жеваго.

При цьому досить прибутковим залишається сам банк "Фінанси і Кредит". У 2000 році банк заробив біля 5 млн. грн., його чисті активи склали біля 440 млн. грн. Однак стабільність банку не варто переоцінювати. За даними інформованих джерел, в банку досі знаходиться рахунок Фонду держмайна. Що станеться з банком, якщо він виявиться без приватизаційних грошей, важко спрогнозувати. Нагадаємо, що минулого року прибутки бюджету від приватизації становили 2 млрд. 291 млн. грн., а за 7 місяців поточного року - 1 млрд. 750 млн. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування