Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Місяць після вибухів в США призвів до значних втрат на біржах Азії

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 21:58
Місяць, що минув з дня вибухів в американських містах, обернувся значними втратами для основних фондових ринків Азіатсько-тихоокеанського регіону. Значніше від погіршення світової економічної кон'юнктури постраждали біржові майданчики Філіппін і Індонезії, де падіння котування у порівнянні з рівнем 10 вересня становило 23,58 і 16,64 відсотки.

Істотні втрати вересневі події в США нанесли експортоорієнтованим високотехнологічним економікам "азіатських тигрів" - Тайваню, Сингапуру, Південній Кореї і Малайзії. За період з 10 вересня по 10 жовтня фондові індекси Тайбея і Куала-Лумпуру впали на 15,62 і 13,14 відсотки, Сингапуру і Сеулу - на 12,38 і 8,58 відсотки відповідно.

Єдиним ринком, який завершив минулий місяць з прибутком, стала фондова біржа Шрі-Ланки. Котування корпоративних цінних паперів тут виросли на 5,63 відсотки. Однак при найближчому розгляді "цейлонське чудо" виглядає далеко не так вражаюче.

Напередодні вересневих подій місцевий індекс знаходився на мінімальному за останні сім років рівні. Підйом цін аналітики пов'язують, головним чином, з активністю спекулянтів, яка помітно зросла напередодні дострокових виборів.

Є і ще одна причина. "Все просто: іноземний капітал на місцевому ринку практично відсутній", - говорить Діо Вонг з Merrill Lynch.

Досить презентабельно на загальному блідому фоні виглядав фондовий ринок Японії. Рівень котування на найбільшому торговому майданчику Азії знизився лише на 2,26 відсотки. При цьому акції телекомунікаційніх, торгових і сталеварних компаній за звітний період змогли істотно зміцнити свої позиції.

Однак найбільші сподівання інвестори пов'язують з Китаєм і Австралією, господарські системи яких меншою мірою залежать від ситуації, що складається на світових ринках. Проте, ціни на акції австралійських компаній за минулий місяць знизилися на 3,26 проценти. Падіння котировання у Китаї перевищило дев'ять відсотків.

УТС з посиланням на Reuters

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування