На фондових ринках Європи спостерігається зниження основних індексів

П'ятниця, 12 жовтня 2001, 21:59
На європейських фондових ринках в п'ятницю спостерігалося зниження основних індексів. Аналітики пояснюють цей спад неспокоєм інвесторів з приводу можливого погіршення фінансових показників і стану світової економіки після нападів на США.

Загальноєвропейський фондовий індекс Eurotop 300 знизився до 14.45 МСК на 0,43 відсотки до 1.184,47 пунктів. А індекс DJ Euro Stoxx 50, що відстежує динаміку меншого числа акцій, втратив до 14.47 МСК 0,1 відсотки, опустившись до рівня 3.506,90.

Британський фондовий індекс FTSE 100 <.FTSE> опустився до 14.54 МСК на 0,67 відсотки до 5.130,4 пунктів. У ході торгів впали котировання акцій телекомунікаційний компаній British Telecom і Vodafone, а також банків і страхових компаній, включаючи Prudential, Abbey National і Barclays.

На торгах у Німеччині в п'ятницю значно подешевшали акції телекомунікаційної компанії Deutsche Telekom, і головний фондовий індекс DAX <.GDAXI> втратив до 14.34 МСК 1,08 відсотки, опустившись до рівня 4.667,66.

Німецькі автовиробники, з BMW включно, і страхові компанії, наприклад, Allianz AG і Munich Re, також послабили свої позиції в ході торгів п'ятниці. Крім того, знизилися котировання банку Deutsche Bank і технологічної компанії SAP.

Французький фондовий індекс САС-40 <.FCHI>, навпаки, зміцнив свої позиції в ході торгів, додавши до 14.38 МСК 0,19 відсотки до 4.338,98. Одним з лідерів зростання став виробник телекомунікаційного обладнання Alcatel.

Котировання акцій французької фірми-консультанта в області hi-tech Cap Gemini, навпаки, пережили зниження після повідомлення про очікуване погіршення результатів компанії.

Експерти висловлюють думку, що зниження індексів в п'ятницю сигналізує про початок спаду на ринках, який змінить зростання впродовж останніх трьох тижнів.

"Схоже, пожвавлення, що почалося 21 вересня, добігає кінця", - зазначили аналітики з французької компанії KBC Securities Грегуар Ле Сур і Арно Соваж.

"Настрої інвесторів можуть змінитися на гірше в будь-який момент. Зараз, звичайно, ситуація вже краща, ніж зовсім нещодавно, однак ризик, як і раніше, існує. Ми все ще побоюємося економічного спаду в США (після нападів 11 вересня) і чекаємо поганих новин", - сказав Джонатан Стабз з Schroeder Salomon Smith Barney.

Аналітики чекають, що найближчим часом увагу інвесторів буде зосереджено на чергових даних про стан економіки США, які мають бути оприлюднені пізніше.

УТС з посиланням на Reuters

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування