У США - четвертий випадок захворювання на сибірську виразку. Країна в паніці

Субота, 13 жовтня 2001, 13:34
В Америці виявлена ще одна людина, яка хвора на сибірську виразку. Четвертий випадок виразки, "антракса", зафіксований у Нью-Йорку, але поки влада міста не пов'язує його з першими трьома, у Флориді.

Проте, деякий зв'язок між випадками є: всі хворі на виразку - журналісти, які працювали з листами читачів. У Флориді виразку знайшли у співробітників великого видавництва, а в Нью-Йорку - у жінки, що займалася кореспонденцією для вечірніх новин національного телеканалу NBC.

При цьому до лікарні цю жінку привезли ще декілька днів тому, але результати її аналізів стали відомі тільки сьогодні. З'ясувалося, що у співробітниці NBC "шкірна форма сибірської виразки", яка вважається легшою за легеневу форму, виявлену у Флоріді. Але відразу після того, як стали відомі результати аналізів, власті повністю закрили один поверх у приміщенні NBC в Манхеттені і також частину іншого поверху.

"Наша співробітниця зараз лікується, і це їй допомагає. Її життю ніщо не загрожує. Вона видужає повністю і без будь-яких наслідків", - заявили керівники телекомпанії у спеціальному зверненні.

У той же час Федеральне Бюро Розслідувань відкрило справу за всіма випадками сибірської виразки. Ця хвороба найчастіше буває у людей, які працюють з тваринами, і її появу у Флоріді і Нью-Йорку експерти називають "дуже дивною". Багато хто з жителів Америки вважає, що хворі стали жертвами біологічної атаки - вірус виразки прийшов поштою, в листах, повідомляє НТВ.Ру.

Хвора співробіниця NBC дійсно декілька днів тому отримала підозрілий конверт. У ньому був "незрозумілий порошок", але, коли одразу його перевірили, з'ясувалося, що він нешкідливий і не містить вірусу сибірської виразки.

А тим часом підозрілий лист зі спорами сибірської виразки прийшов до однієї з компаній корпорації Microsoft в місті Ріно, штат Невада. Спочатку на листах паперу співробітники компанії помітили якусь пудру. Лист тут же вилучили агенти ФБР. Первинний аналіз показав, що в пудрі містилися бацили найнебезпечнішого захворювання. Однак, другий аналіз показав, що лист чистий.

Погасити паніку намагаються міністр охорони здоров'я США Томмі Томсон і мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані. На екстреній прес-конференції у Вашингтоні Томсон заявив, що сибірська виразка не передається повітряним шляхом, так що хвилюватися особливо не варто. А мер Нью-Йорка підтвердив слова міністра, коли з'явився в офісі NBC.

Там Джуліані заявив, що на цей час повністю ізольований поверх телекомпанії, де працювала хвора, і співробітники центру епідемконтролю проводять "найретельніше обстеження" приміщення щодо виявлення спор сибірської виразки. Однак при цьому Джуліані додав, що підозрілий лист прийшов і до офісу газети The New York Times. Це, зрозуміло, не сприяло заспокоєнню громадськості.

Проте, про закриття відділу листів оголосила телекомпанія CBS. Карантин на читацьку пошту готові ввести ще декілька нью-йоркських видань.

Загальна знервованість з приводу підозрілих листів примусила владу США визнати, що відправити смертельно небезпечну кореспонденцію могли люди бен Ладена.

Таку заяву зробив віце-президент США Дік Чейні. Він нагадав, що раніше вже були факти причетності "Аль-Каїди" до створення і поширення біологічної і хімічної зброї. Однак поки конкретних доказів, які дозволяють пов'язати випадки зараження сибірською виразкою з терактами у Нью-Йорку і Вашингтоні, правоохоронні органи США не мають.

Читайте також:

* У суботу вночі по Афганістану знову завдано ракетно-бомбового удару
* Буш закликав дітей здати по $1, а Джуліані відмовився від грошей саудівського принца
* США готові припинити війну в обмін на бен Ладена, але стягують війська до Пакистану
* "Талібан" заборонив англійську мову
* Буш виступив за створення Палестинської держави
* Ватикан підтримує бомбардування Афганістану
* 500 мирних афганців загинули внаслідок бомбардування
* Найтриваліше бомбардування: Америка б'є по "мобільних цілях" талібів
* Вперше США наносять по Кабулу удари вдень
* БЕН ЛАДЕН ДО ТЕРАКТІВ У США НЕ ПРИЧЕТНИЙ
* За американського солдата бен Ладен обіцяє $50 тисяч, за форму солдата $3 тисячі, за гвинтівку - $1,5
* Внаслідок бомбових ударів США по Афганістану за даними талібів загинуло приблизно 170 чоловік
* США готуються до введення військ в Афганістан
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування