Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Що пов'язує Україну та Ірак?

Субота, 13 жовтня 2001, 16:36
Політика України щодо Іраку після 11 вересня жодним чином не змінилася, - заявив почесний консул Іраку в Харкові Юрій Оршанський в бесіді з кореспондентом УП, підкресливши при цьому, що він щодня контактує з представниками різних українських міністерств і відомств.

За словами Оршанського, найближчим часом відбудеться виставка української фармацевтичної продукції в Іраці, успішно виконується контракт на постачання металу обсягом в 25 мільйонів доларів. На думку консула, іракський ринок металу може значною мірою компенсувати втрати України внаслідок обмежень на російському ринку.

Юрій Оршанський з кінця минулого року і донедавна був єдиним дипломатом з Іраку, який постійно працює в Україні, оскільки функції посольства Іраку в Україні виконувало посольство у Москві.

Але, "на мою велику радість", зазначив він, "з минулого тижня у Києві працює перший секретар посольства в Україні пан Алладдін і третій секретар посольства, які підшукують приміщення для дипломатичного представництва". За словами Оршанського, скоро буде призначено і повіреного у справах в Україні, "очевидно, це буде досвідчений дипломат, який раніше працював послом Іраку в Португалії".

Почесне консульство Іраку знаходиться в Харкові у приміщенні інституту "Діпросталь", де розташовується і газета "Телетиждень". В кабінеті консула - іракські прапори і портрети Саддама Хусейна, фотографії Оршанського разом з Таріком Азізом, поряд - картини на християнські мотиви. Війна в Афганістані не змінила розпорядку роботи консульства.

Вживати додаткових заходів безпеки Оршанський вважає зайвим. Щодо свого ставлення до військових дій він повторив позицію Саддама Хусейна, засудивши і теракти 11 вересня, і бомбардування Афганістану. В той же час першопричиною всіх подій консул вважає "прагнення Америки оголосити кожну державу сферою інтересів США".

Оршанський є президентом промислово-фінансової групи "Монтелект", що об'єднує ряд підприємств сходу України. Ділові контакти з Іраком він зав'язав на початку 90-х, відразу після війни у Персидській затоці. У 1998-99-му Оршанський спробував взяти участь і в українському політичному житті, підтримуючи рух "Народна опозиція", який групувався навколо Компартії.

Однак, наприкінці квітня 99-го він з "Народною опозицією" порвав. На думку представників руху, це сталося під тиском влади. За словами ж Оршанського, він усвідомив, що "Україна не пристосована до якої б то не було опозиції" і опозиціонери "мають спершу визначити свою позицію з основних питань, щоб з'ясувати, для чого саме вони знаходяться в опозиції". Можливість участі в нинішній виборчій кампанії Оршанський категорично відкидає.

Для довідки. Оршанський - громадянин України. Почесними консулами інших країн в Україні можуть бути тільки українські громадяни. Почесні консули працюють (офіційно) на громадських засадах. Проте вони отримують у МЗС відповідний документ - екзекватуру - на право консульської діяльності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування