Вінні Пуху - 75!

Субота, 13 жовтня 2001, 17:32
Улюбленому персонажу дітей 20 століття виповнюється 75 років. Ведмежа, яке шалено любить мед та знає відповіді на всі запитання своїх друзів, 14 жовтня відзначить свій ювілей.

Історія про Вінні Пуха відома у більшості країн, казка перекладена більш ніж на 25 мов світу. І сам Вінні має різні імена. Так, наприклад, в Німеччині його знають як Вінні дер Пу, норвежці його кличуть Оле Брюмм, а нам він дістався як Вінні Пух (англійці вимовляють як Пу).

Казка про Вінні та його друзів стала одним з найпопулярніших мультфільмів Студії Уолта Діснея, показ якого в усьому світі приніс компанії більше 350 мільйонів доларів.

"Історія про Пуха має стільки шанувальників через те, що повертає нас у минуле, це - історія ностальгії. Світ Пуха був безпечним, і ним і залишається, - говорить Брайан Сайбел (Brian Sibley), автор та продюсер книги "Три привітання Пуху". – Світ Вінні Пуха – безкінечний".

"Діти люблять цю історію, тому що разом з Пухом вони проходять через багато перепон, разом з ласим ведмедиком вони шукають та добувають мед. Я думаю, що секрет Пуха у доброті та широті стосунків між героями книги. Це те, що буде вічною цінністю завжди".

Мілн написав свою історію для свого 5-річного сина, і прототипом Вінні стало ведмежа, до якого прив'язався Крістофер у Лондонському зоопарку. Ще й досі збереглися фотографії, де малий Крістофер годує ведмежа молоком.

Алан Александр Мілн народився та виріс у Лондоні, закінчив Кембріджський Трініті Колледж. Деякий час Мілн працював помічником редактора гумористичного журналу "Панч" (Punch), а потім став членом Королівського Йоркширського полку, коли почалася Перша світова війна. У 1913 році Мілн одружився з Дафною де Селінкорт (Daphne de Selincourt), і потім сім'я переїхала на ферму Кочфілд, неподалік Хартфілду.

Саме там Мілн спостерігав за дружиною і маленьким сином та писав історії про тварин, про ведмежа, які потім і стали історією про Вінні Пуха. Книги про Вінні, які вийшли друком у 1924 та 1928 роках, одразу стали хітами.

Крістофер Мілн, син письменника, до кінця свого життя (помер він у 1996 році) був видавцем та письменником. Він не дуже був щасливий від популярності свого імені, одного разу зазначивши, що "батько вкрав у мене власне ім'я, залишивши назавжди тільки порожнє "Син Мілна".

Крістофер відзначає, що батько дуже рідко читав йому свої твори. У листі до свого друга він написав: "Мій батько не писав книг для дітей. Він не писав їх спеціально для якогось читача, він нічого не тямив у маркетингу. Він знав тільки про мене, про себе. А ще, напевно, він добре знав життя".

Святкування з приводу значного ювілею медвяного ласунчика в Англії будуть дуже широкими.

Вже зараз у Куточок Вінні у Лондоні - маленька крамничка, де продаються численні сувеніри з символом Вінні - набилося повно прихильників ведмедика. Його фани насолоджуються експозицією у Ashdown Forest, де ніби жив Вінні – ведмежа, у якого небагато розуму, ласий до меду, у якого є вірні друзі – тигреня Тигра, сором'язливе поросятко Ріглет (нам він більше відомий як П'ятачок), вічно заклопотаний Кролик, сумний ослик Іа, та надто розумна Сова.

"Тут так багато людей і всі відвідувачі, як видно, задоволені. Сюди дух анти-Вінні Пуха не доходить", - говорить Саймон Керр (Simon Kerr), голова Хартфілду (Hartfield), парку у 30 кілометрах на південь від Лондона, який Мілн розбив для свого сина, Крістофера. Щороку відомий куточок Вінні Пуха відвідують 67 тисяч чоловік.


"Ми обов'язково будемо святкувати", - говорить Пітер Стенсфілд (Peter Stansfield), голова маркетингового відділення британського видання Egmont Books, яке має права на видання книг Мілна про Вінні Пуха. Під час Единбурзького фестивалю у серпні Egmont Books влаштувало справжнє шоу з численними кульками та фейєрверками, присвячене Вінні.

Видавництво також готує ювілейний випуск "Нам – 75", куди ввійдуть численні історії та версії про життя Вінні Пуха.

Відбудуться також традиційні читання А.А.Мілна в рамках фестивалю літератури в південній Англії (Cheltenham Festival of Literature), і звичайно ж головною темою читань стане день народження Вінні.

Корпорація Дісней, яка володіє правами на мультфільм про Вінні Пуха, влаштує конкурс на кращого фана Вінні Пуха. При чому переможці будуть визначатися у двох категоріях – серед дітей та дорослих. Переможці візьмуть участь у святкуванні Дня Народження у Лондоні 14 жовтня.

Свою церемонію святкування Дня Народження Вінні Пуха 15 жовтня у Лондоні влаштує Ернест Шепард (Ernest Shepherd), який першим вигадав Вінні Пуха, тобто саме він вперше проілюстрував книгу про веселе ведмежа. Артур Чандлер (Arthur Chandler), який є куратором архіву Шепарда, спеціально для цього видав монографію "Родовід Вінні Пуха".

Святкування Дня Народження Вінні відбудуться і в інших країнах. Так, наприклад, в Америці Громадська Бібліотека у Нью-Йорку (The New York Public Library), де зібрані іграшки Крістофера, влаштує велике свято для всіх дітей Нью-Йорка. Це свято буде мати ще й іншу, гуманітарну, мету.

Відбудуться читання історій про Пуха, причому читати їх будуть самі діти та відвідувачі бібліотеки. До речі, вхід на свято можливий тільки за умови, якщо у тебе буде з собою іграшкове ведмежа.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News