Кучма передав через посередників: катастрофа Ту-154 – "трагедія"

Субота, 13 жовтня 2001, 19:07
"Є трагедії і більшого масштабу" і, "звичайно, сталася велика трагедія". Це наш дорогоцінний лідер нації під гнилі помідори і тухлі яйця світової громадськості виправляється. Кучмі знадобилося три дні на дивовижні метаморфози в оцінці катастрофи Ту-154. Різниця, щоправда, в тому, що перша версія природним шляхом сама вилетіла з вуст "гаранта", другу ж, після всесвітньої ганьби 10 жовтня, від імені Кучми в суботу вдень розповсюдила його прес-служба. Сам Верховний Головнокомандуючий вимовити перед журналістами це чомусь не зміг – боявся чи то розсміятися, чи то мимоволі сказати "жид". А, може, просто показати червоні очі – від виплаканих вночі сліз за душами безневинно убитих українською ракетою.

Як повідомляє прес-служба Кучми, "гарант" ознайомився з висновками розслідування катастрофи Ту-154, які оприлюднив секретар Ради безпеки Росії Володимир Рушайло. Після чого вирішив зробити заяву. Щоправда, визнати провину Кучма, на відміну від Кузьмука, так і не зміг, не став і вибачатися за попередні слова, а почав розказувати про створену ним комісію і бажання "діяти максимально прозоро".

"Як я вже зазначав, Україна була і зараз готова прийняти будь-які висновки. Звичайно, остаточні результати роботи комісії будуть відомі після детальної роботи експертів і оприлюднення відповідних експертних оцінок, але вже сьогодні можна сказати, що сталася велика трагедія", - передає слова Кучми Інтерфакс-Україна. "Наш біль - особливо гострий, оскільки внаслідок трагічного і випадкового збігу обставин загинули люди. Це - те, чого не можна виправити, - сказав Кучма і почав виправдовуватися. - Відразу після катастрофи ми висловили співчуття Росії і Ізраїлю, сім'ям загиблих. Сьогодні я хотів би ще раз висловити офіційне співчуття і заявити, що Україна буде готова зробити все належне, щоб пом'якшити біль і страждання сімей загиблих".

10 жовтня, коли Кучма дев'ятьма реченнями вчергове вписав своє ім'я в історію, він називав інший сценарій. "Все буде в порядку, - говорив він, - якщо ми самі себе не будемо опускати нижче цивілізованого рівня". Можливо, це від моди відстали якраз не на Банковій, а весь світ просто не встигає за впровадженням українським "гарантом" нових стандартів. "Якщо ми такі українці, що нам би тільки на себе відро бруду чергового вилити… ", - обурювався "гарант", майстерно зануривши батьківщину в асенізаторську ванну. "Показати [себе] з іншого боку у нас не вистачає розуму", - традиційно обурювався Кучма дзеркалом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування