США провели найінтенсивніший бомбовий удар по Афганістану, але для наземної операції не вистачає розвідданих

Понеділок, 15 жовтня 2001, 14:10
Авіація США нанесла нову хвилю ударів по позиціях руху "Талібан". Протягом всієї ночі понеділка американські літаки бомбили, в основному, гірську частину Афганістану, на півночі від Кабула, і ці удари наносяться досі, хоча їх інтенсивність стала меншою.

Цілями ударів у Пентагоні називають бункери талібів у місті Кандагар. Щоб пробити ці укріплення, США знову використали бомби GBU-28, "вбивці бункерів". GBU-28 може пробити 20-30-метровий шар бетону.

Про те, чи вбитий хто-небудь в Афганістані під час нальотів, нічого не повідомляється. На північ від Кабула, куди була нанесена велика частина ударів, таліби перевели свою артилерію і бронетехніку.

Експерти заявляють, що нове бомбардування було "найінтенсивнішим за весь тиждень бомбардування".

Крім того, загони Об'єднаного національного визвольного фронту Афганістану (ОНВФА) захопили декілька ділянок шосе, яке з'єднує річковий порт Шерхан-бандар на таджицько-узбецькому кордоні і адміністративний центр провінції Кундуз - місто Кундуз.

У самому Кундузі таліби зміцнюють лінію оборони, оскільки їм загрожує оточення. У місті зосереджені приблизно 3,5 тис. чоловік, не менше ніж 14 танків, біля 100 знарядь польової артилерії, сили ППО і реактивні системи залпового вогню, повідомляє НТВ.Ру.

Лідер талібів мулла Омар, заявив, що таліби готові "максимум, почати переговори про можливу видачу бен Ладена, якщо його провину доведуть". Омар також заявив арабській газеті El Watan, що "справжня війна почнеться для Америки, коли їх солдати вступлять на територію Афганістану".

Але перехід до наземної операції в Афганістані стримує "вакуум" розвідінформації про ефективність бомбардування з повітря і про місце знаходження Усами бен Ладена. Таку думку висловлюють оглядачі провідних британських ЗМІ, аналізуючи дії військового керівництва у США і Великобританії.

За даними британської преси, Пентагон у знаходиться у скрутному становищі, оскільки, з одного боку, на нього тисне політичне керівництво США, вимагаючи найшвидшого переходу до наземної операції, а з іншою - американські військові поки не мають необхідної розвідінформації, яка дозволила б їм правильно спланувати напрями головних ударів у разі висадки військовослужбовців в Афганістані.

У британському військовому керівництві також відчувається нестача розвідінформації про результати нанесення ударів по цілях на території Афганістану. Тому в Міноборони Великобританії ламають голову над тим, які подальші кроки і в якому масштабі потрібно зробити, щоб боротьба з викорінюванням тероризму на афганській території досягла конкретної мети.

Поки ж в Лондоні, як повідомляє британська преса, розглядають різні варіанти наземної операції - від обмеженої, з використанням загонів спецпризначення. до широкомасштабної, з висадкою десанту, для створення в Афганістані плацдарму для ведення з нього наступальних дій проти талібів.

Читайте також:

* У Нью-Йорку ще троє заразилися сибірською виразкою
* У ПАКИСТАНІ УБИТО 6 ОСІБ У ХОДІ АНТИАМЕРИКАНСЬКОЇ ДЕМОНСТРАЦІЇ
* США контролюватимуть встановлення влади в Афганістані. Північний альянс поповнюється талібами
* Британія закликає резервістів повернутися на службу і не виключає участі в наземній операції
* За останній місяць врятовані від терактів Париж, Йемен, Туреччина і Брюссель
* В Британії запроваджено цензуру
* Захворювання сибіркою – наслідки теракту
* Бен Ладен готує радіоактивну бомбу
* Американці відмовилися вбити лідера талібів
* США ВІДНОВИЛИ УДАРИ ПО КАБУЛУ І КАНДАГАРУ
* В Європі проходять численні антивоєнні протести
* СИБІРСЬКА ВИРАЗКА ВИЯВЛЕНА В АВСТРІЇ, ТРЕТІЙ КРАЇНІ ПІСЛЯ США І ІТАЛІЇ
* Таліби знову відмовилися видати бен Ладена
* У Генуї госпіталізовано п'ятьох чоловік з підозрою на сибірську виразку
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...