Варіанти для Кучми

Понеділок, 15 жовтня 2001, 15:34
Глава Верховної Ради Іван Плющ вважає, що у четвер парламент "приречений" проголосувати за закон про вибори таким чином, щоб він був підписаний президентом.

Зараз, за його словами, профільний комітет парламенту підготував варіанти поправок до закону після надходження до парламенту пропозицій Кучми. Перша стосується представництва партій у територіальних виборчих комісіях. Так, одна ідея комітету – в комісіях беруть участь партії, які подолали 4% бар'єр, а інші визначаються шляхом жеребкування. Таким чином, територіальна виборча комісія має складатися з 20 членів.

Друга ідея – формування виборчих комісій партіями, які мають фракції у чинній Верховній Раді. Плющ зауважив, що він є прихильником 1-го варіанту. "Це - компромісне рішення, і є надія, що з ним погодиться президент", каже він.

Другий момент, який розглядатимуть депутати під час обговорення пропозицій Кучми до закону про вибори – строки компанії.

Комітет пропонує три варіанти – 90, 120 та 140 днів. Плющ сказав, що підтримує 90 днів, але вважає, що парламент проголосує за 120.

Плющ висловився за збереження в законі норми, що учасниками виборів можуть бути тільки партії, зареєстровані не пізніше ніж за рік до дня виборів. Інший варіант - всі партії, зареєстровані до початку передвиборної кампанії.

"Президент готовий до компромісу", - сказав Плющ. Тим часом, перший віце-спікер Віктор Медведчук після погоджувальної ради заявив, що парламент не ухвалить закон у четвер, бо фракції не зійдуться у строках передвиборчої кампанії. СДПУ(О), говорить він, підтримуватиме 90-денний термін. Інші голосуватимуть за 120 або 140 днів.

Так, тільки максимальний термін передвиборної кампанії підтримує лідер "Батьківщини" Олександр Турчинов. Він також виступає за редакцію, де територіальні виборчі комісії формуються партіями, що мають фракції в парламенті. Варіант із партіями, які подолали 4-процентний бар'єр, "Батьківщину" не радує - за словами того ж Турчинова, з "Громадою" його нічого, крім участі в створенні партії, зараз не зв'язує, і провести за квотою партії Лазаренка тимошенківці навряд чи когось зможуть.

Не зважаючи на протиріччя, постійний представник президента України у Верховній Раді Роман Безсмертний в понеділок був настроєний оптимістично і заявив, що "парламент і глава держави дуже близькі до знаходження компромісу щодо нового закону про вибори народних депутатів", повідомляє Інтерфакс-Україна.

На його думку, необхідно скоротити терміни виборчої кампанії до 90 днів і погодити ряд позицій, що стосуються формування окружних комісій. У цьому випадку компромісу буде досягнуто, і закон набере чинності, вважає депутат.

Парламент планує розглянути повторне вето президента на закон про вибори народних депутатів у четвер, 18 жовтня. Аналітики зазначають, що якщо за 120 днів до виборів новий виборчий закон не з’явиться, нардепи будуть просто приречені вносити корективи в старий. Оскільки кампанія уже візьме офіційний старт, а правила її будуть багато в чому неясні.

Читайте статю Сергія Рахманіна з цього приводу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування