Безробітний Ющенко не соромиться контактів з Кучмою

Понеділок, 15 жовтня 2001, 17:42
Ющенко не збирається балотуватися по мажоритарному округу - говорить, що "лідер блоку повинен йти на вибори "без парашута". Його не цікавить, чому на плівках Мельниченка немає його діалогів з президентом.

На посаду глави штабу розглядаються ще три кандидатури, крім Безсмертного, і, можливо, Роману Петровичу "буде запропонована робота на більш високому рівні". Його дійсно зв'язують "родинні" відносини з Порошенком - Ющенко хрестив його дочок. Про все це, і багато про що інше Ющенко зізнався на зустрічі з журналістами газети "Сегодня".

Ющенка багато питали про президента, його взаємовідносини і відому всім заздрість президента до високого рейтингу політичних суперників.

Кажуть, Ющенко - несамостійна політична фігура, а "Наша Україна" - це творення Банкової… "В Україні є президент - символ держави. І я його повинен як громадянин поважати. Якщо хтось від мене чекає чогось іншого, то вони самі винні. Як ви знаєте, більше критики, ніж на мій уряд, президент не виливав ні на кого. Але я не хотів би, щоб домінували якісь особисті образи. Ми формуємо самодостатню платформу для блоку "Наша Україна". І якщо ідеологічні контакти з Президентом збагатять ідею, вибачте, я буду з ним консультуватися стільки, скільки вважаю за потрібне. Це - не слабкість. Я переконаний, що це - сильна політична позиція", відповів Ющенко.

Чи не лякає його власний високий рейтинг, знаючи, як президент хворобливо реагує на подібні дані… "Мене вже нічого не лякає. Адже я сьогодні - безробітний. Правда, ще треба подивитися, хто ці соцопитування "замовляє".

Ющенко не жалкує, що колись назвав себе "сином" президента. "Більш того я виступаю за те, щоб кожний прем'єр щиро ставився до президента. Повірте, я можу відповісти за кожний свій вчинок, скільки б років не минуло. І очі при цьому відводити в сторону не буду".

Ющенко все ще достатньо оптимістично говорить про майбутнє "Нашої України", в якій вже об'єдналися Селянсько-демократична партія, Ліберальна, "Солідарність", Християнська партія, ПРП, Рухи, КУН. Зверніть увагу, що, не зважаючи на повідомлення, які з'явилися, про можливу відмову від представництва КУНу в блоці, Ющенко все ж називає цю партійну структуру в рядах "НУ"

"Можливо, ще проведемо переговори з трьома партіями, політичні погляди яких носять ознаки соціальної солідарності. З аграріями переговори продовжуються. Ту інформацію, яку ми отримуємо на рівні президії, можна назвати позитивною".

"Батьківщини" немає в цьому списку, хоч, як зізнався Ющенко, консультації з цією партією продовжуються. Чому немає, екс-прем'єр пояснює дуже неясно. Зрозуміло тільки, що ця партія не підходить за ідеологією блокування.

"Однак головна ідея блокування полягає в тому, щоб кожний союзник щось додавав об'єднанню. Ми дали завдання своїм аналітикам відстежити, як електорат реагуватиме на ту або іншу конфігурацію блоку. Адже розмова не йде про те, що ми розриваємо контакти з партіями, з якими велися переговори. Можливо, у майбутньому або в стінах парламенту ми будемо співпрацювати. Але сьогодні головне - визначитися з конфігурацією "Нашої України".

При цьому двері залишаються відкритими в тому числі і для "За Єдину Україну". "Розумієте, в певній ситуації політичні партії не завжди можуть вибрати те, що хочуть. Є обставини, які вимагають перевірки часом. Багато які партії бачать перспективу в об'єднанні, але коли дізнаються про умови входження в блок, то "здають" назад. Адже у нас розмова йде не про арифметичне об'єднання або колекціонування партій. Логіка інша: якщо хочеш перемогти, то в єдиному блоці повинен пожертвувати своїми амбіціями заради загальної ідеї. І це найважче в переговорах з можливими партнерами".

Основна ідея блоку така - "Проблема в тому, як сформувати такий політичний блок, ідеї якого були б близькими для будь-якого українця, в якому б регіоні України він не жив. І не менш важливо добитися, щоб кожний суб'єкт, якій увійшов до цього об'єднання, був членом команди не тільки на час виборів, але і після них. Мати 50 керованих багнетів і 100 - некерованих - велика різниця."

Головні критерії формування списку ."Скажу відверто: в списку я не хотів би бачити людей, які вже по кілька разів були у парламенті. Прийшло нове покоління молодих політиків - бізнесменів, громадських діячів, в яких є своя мотивація проведення змін в країні.

Моя позиція така: в списку повинні бути люди молодші за мене. Без перебільшення можна сказати, що сьогодні в нас найкраще - молоде покоління. Пригадайте тих молодих людей, які були журналістами, бізнесменами, банкірами десять років тому і порівняєте з тими, хто прийшов у політику сьогодні. Не можна сказати, що нинішнє покоління - ідеальне, але воно краще. Йому багато дано і багато з нього спитається".

Ющенко подумує всерйоз про те, як залучити на свій бік журналістів. "Ми об'єднали 26 молодіжних організацій, які складуть молодіжне крило "Нашої України". Наступний проект, яким ми займемося, - Асоціація ЗМІ. На жаль, в нас поки що немає своїх ЗМІ. Але на щастя, в нас є дуже багато друзів, які нас підтримують".

Про ворогів. "В колі демократичних сил я їх не бачу. Думаю, що усвідомлення важливості місії на виборах-2002 приведе до того, що кожна сила, яка поважає український інтерес, прагнутиме до консолідації з іншими політичними силами. Зараз ми не уточнюємо, на якому рівні це відбуватиметься: скажемо, буде це ідейна чи вже парламентська коаліція. А може, це буде система домовленостей, які регламентують політику ненападу. Я переконаний, що демократичні сили знайдуть предмет для консолідації…

Найбільш актуальним є розподіл сил не на правих і лівих в Україні, а на тих, які працюють на українську ідею, і тих, хто дотримується своїх інтересів, що йдуть врозріз з національними інтересами".

Сегодня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування