Після того, як військові США "випустили" муллу Омара, Буш вирішив командувати загонами спецпризначення сам

Понеділок, 15 жовтня 2001, 19:48
Президент США підпорядкував собі особисто війська спеціального призначення. Таке рішення було прийняте напередодні початку сухопутної операції в Афганістані і за тиждень після того, як через плутанину в штабі операції спецслужби США прогавили можливість ліквідувати муллу Омара.

За повідомленнями телекомпанії NBC, командуючий армійським спецпризначенням тимчасово виведений з підпорядкування шефа Пентагону Дональда Рамсфелда і Центрального командного пункту армії США у Флориді, замість цього до особливого розпорядження він підлеглий особисто президенту США.

Буш вперше з моменту вступу на посаду президента отримав можливість особисто віддавати накази загонам спецпризначення. Це дозволить президенту Бушу при необхідності швидко ініціювати рейди військ спеціального призначення по ліквідації або захопленню бен Ладена, інших керівників "Аль-Каїди", а також лідерів руху "Талібан".

При цьому звертає на себе увагу той факт, що рішення про перепідпорядкування загонів спезпризначення прийняте за три доби до початку сухопутної фази операції армії США в Афганістані. На даний момент авіаносець 7-го оперативного флоту ВМС США "Кітті Хок", який повинен буде стати основною базою по перекиданню спеціальних загонів на територію Афганістану, вже прибув у розрахункову точку і готовий до початку операції.

Передбачається, що "Кітті Хок", з якого зняті майже всі літаки, стане плавучою базою для сил спецпризначення. На авіаносці розміщено декілька тисяч десантників і вертольоти, які будуть закидати солдатів спецпризначення на афганську територію, і повертати їх назад через повітряний простір Пакистану, повідомляє Газета.Ру.

Як з'ясувалося, тиждень тому, під час перших хвиль бомбардування Афганістану, США мали можливість знищити лідера "Талібана" муллу Мохаммеда Омара, однак через те, що у штабі операції ніхто не захотів брати на себе відповідальності за його ліквідацію, рішення про його знищення так і не було прийняте.

Ситуація, за даними журналістів New Yorker, розвивалася так. Пізно увечері 7 жовтня безпілотний літак-розвідник США Predator, що знаходився в небі над Кабулом, засік колону талібів, яка супроводжувала муллу Омара, що поспіхом залишав столицю. Однак керівництво ЦРУ не могло самостійно ухвалити рішення про застосування бойових літаків без консультацій з вищими інстанціями.

Зі слів начальника Центрального командного пункту США у Флориді генерала Франкса, куди надійшов сигнал з ЦРУ, головний військовий прокурор, який відповідав за юридичне забезпечення операції відплати, відрадив військовим проявляти ініціативу. Наказ знищити муллу Омара так і не був відданий. Дональд Рамсфелд, дізнавшись про цей інцидент, був, м'яко кажучи, незадоволений.

Читайте також:

* Американські солдати всерйоз побили португальського колегу за те, що він жартома віддав честь бен Ладену
* У будівлю відомства федерального канцлера Німеччини прийшла посилка з білим порошком
* США провели найінтенсивніший бомбовий удар по Афганістану, але для наземної операції не вистачає розвідданих
* У Нью-Йорку ще троє заразилися сибірською виразкою
* У ПАКИСТАНІ УБИТО 6 ОСІБ У ХОДІ АНТИАМЕРИКАНСЬКОЇ ДЕМОНСТРАЦІЇ
* США контролюватимуть встановлення влади в Афганістані. Північний альянс поповнюється талібами
* Британія закликає резервістів повернутися на службу і не виключає участі в наземній операції
* За останній місяць врятовані від терактів Париж, Йемен, Туреччина і Брюссель
* В Британії запроваджено цензуру
* Захворювання сибіркою – наслідки теракту
* Бен Ладен готує радіоактивну бомбу
* Американці відмовилися вбити лідера талібів
* США ВІДНОВИЛИ УДАРИ ПО КАБУЛУ І КАНДАГАРУ
* В Європі проходять численні антивоєнні протести
* СИБІРСЬКА ВИРАЗКА ВИЯВЛЕНА В АВСТРІЇ, ТРЕТІЙ КРАЇНІ ПІСЛЯ США І ІТАЛІЇ
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News