Зростання ВВП за 9 місяців - найкращий в країнах СНД, але у вересні зростання різко скоротилося

Понеділок, 15 жовтня 2001, 22:56
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в січні-вересні поточного року збільшився на 9,3% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, у вересні - на 0,1%, повідомляє Державний комітет статистики.

Сповільнення місячних темпів зростання валового внутрішнього продукту України у вересні до 0,1% в порівнянні з 12,4% в серпні пов'язане зі скороченням обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в цьому місяці після завершення збиральної компанії, коментує міністр економіки і з питань європейської інтеграції України Олександр Шлапак.

Минулого року врожай сільгоспкультур збирався рівномірно протягом серпня-вересня, але в нинішньому році урожай майже в повному обсязі було зібрано ще в серпні.
Шлапак нагадав, що в серпні зростання сільгоспвиробництва становило 27,7%.

Міністр також звернув увагу на високу базу порівняння при розрахунку вересневого показника.

Тим часом, прем'єр-міністр Анатолій Кінах на нараді у Донецьку назвав досягнутий приріст ВВП за підсумками дев'яти місяців найкращим показником серед країн СНД і Східної Європи.

Однак, за його словами, уряд стримується від ейфорії у зв'язку з цим, оскільки економіка України ще не подолала глибокої системної кризи, продовжується зростання кредиторської і дебіторської заборгованості, зберігаються низький рівень платоспроможності внутрішнього ринку і розбалансованість банківської системи.

Раніше Кінах прогнозував, що за підсумками січня-вересня ВВП України виросте на 10%.

У січні-серпні ВВП країни виріс на 10,8%, при цьому в серпні темп його зростання становив 12,4%.

У 2000 році в Україні вперше було зафіксоване економічне зростання: реальний ВВП виріс на 5,8%, тоді як в 1999 році його падіння становило 0,4%. Уряд України прогнозує зростання ВВП в нинішньому році на рівні 7,3%, в 2002-м - 6%.

Номінальний ВВП за січень-вересень, за попередньою оцінкою Держкомстату, становив 152,006 млрд. грн, в тому числі у вересні - 19,393 млрд. грн.

Найбільш значний приріст валової доданої вартості за дев'ять місяців відзначений в обробній промисловості - 20,1%, оптовій і роздрібній торгівлі - 16,7%, будівництві - 13,8%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News