Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому КУН випав з "блоку Ющенка"?

Вівторок, 16 жовтня 2001, 17:05
Оголошена екс-прем'єром Віктором Ющенком конфігурація одного з фаворитів нинішньої виборчої кампанії блоку "Наша Україна" здивувала багатьох: сімка партій і, відверто кажучи, аж ніяк не препишна…

По-перше, в підсумковому списку не виявилося одного з первинних фундаторів "широкої коаліції" - партії Конгрес українських націоналістів.

По-друге, націонал-демократичне середовище було розбавлено Ліберальною партією сумського губернатора Володимира Щербаня і групою "Солідарність" Петра Порошенка, раніше не помічених у симпатіях до національної ідеї. Проте, пересвідчитися в правоті народної мудрості - що легко дається, легко і втрачається, довелося надто швидко. Не минуло і двох днів, як пан Щербань дезавуював заяву Ющенка і заявив, що ЛПУ піде на вибори в рядах блоку "За єдину Україну".

Що насправді сталося між КУН і його партнерами? Чому Ющенко відмовив у партнерстві старійшині української політики Славі Стецько? Ось як прокоментувала ситуацію, що склалася, голова Конгресу українських націоналістів:

- Вже два роки ми входимо до блоку ПРП-Рух-КУН. Тепер, коли постало питання лідерства Віктора Ющенка, то він, очевидно, сам собі підбирає членів свого блоку, тобто "Нашої України". Ми так зрозуміли, що йому не дуже зручно мати з нами справу - тому що ми - націоналісти, і він боїться, що через це отримає менше голосів на сході і півдні України. Ми дотримуємося іншої думки. Але, як кажуть в народі, "на милування нема й силування"… Якщо нас не хочуть, то й не треба, ми можемо і не бути в "Нашій Україні". Силою вдиратися не будемо.

- Пані Славо, а консультації щодо вступу (виходу) з блоку ще не завершені?

- Переговори і узгодження ще продовжуються. Я не дуже добре орієнтуюся в цьому питанні, тому що не входжу до "вузького кола" тих, хто ухвалює рішення.

- Учора Олександр Турчинов, заступник голови партії "Батьківщина" заявив, що якщо Конгрес українських націоналістів звернеться до Форуму національного порятунку, то це питання буде обов'язково розглянуте і, швидше за все, позитивно. Мовляв, ви патріоти і вони патріоти…

- Приємно таке чути. Приємно, що нас готові прийняти. Але нам поки що не зрозуміло, як складатимуться їх відносини з Олександром Морозом. Дай Бог, щоб він виявився соціал-демократом, але він не раз захищав Петра Симоненка, комуністів. Розумієте, ми, націоналісти, не можемо бути разом з комуністами.

- Інакше кажучи, якщо у блоці ФНП не буде Мороза, але будуть ваші колишні колеги по "Національному фронту", Левко Лук'яненко і Степан Хмара, то ви примкнете до них?

- Все може бути.


Від УП. Вперше інформація про те, що Ющенко "нехтує" ультра-правими, з'явилася у суботньому номері газети "Дзеркало тижня". У вівторок газета "День" оприлюднила досить м'яке інтерв'ю Слави Стецько, в якому вона, швидше засмучується, але не втрачає надії.

… "Коли ж справа наблизилась до утворення блоку, ми почули: є побоювання щодо того, що коли Конгрес Українських Націоналістів стане одним із засновників "Нашої України", блок втратить голоси на Сході і Південному Сході. Нас це дуже боляче вразило, бо ми, українські націоналісти, завжди маємо на увазі цілу націю, цілу державу, цілий народ, і не ділимо Україну на Південь, Схід чи Захід…

… Через це все нам було дуже боляче чути про те, що ми можемо бути перешкодою для перемоги блоку Ющенка на виборах. Сталося так, що нас не запросили до числа засновників блоку "Наша Україна". Там залишились обидва Рухи, ПРП і ще партії приєднались — Щербаня, Стретовича, Порошенка. Проте ми продовжуємо підтримувати пана Ющенка і блок "Наша Україна". Але ж на любов треба дві сторони...

Ми не зробили жодних нерозсудливих кроків, не дали приводу мати сумнівів щодо нашого ставлення до єдності українського народу, єдності демократичних сил. Ми не ставили жодних вимог щодо інших учасників блоку, за винятком комуністів, ми були і залишаємося толерантними до всіх інших. Тому я не бачу приводу, аби не включити нас до блоку. Думаю, що здоровий глузд переможе і КУН буде включено до складу "Нашої України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяВ Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...