Кучма обіцяє зрив виборів і готує відставку Кінаха?

Вівторок, 16 жовтня 2001, 17:25
А вибори-ж бо до Верховної Ради можуть і не відбутися! Кучма вже назвав одну причину, через яку свято електоральної свободи буде зірване. Вважайте, що "гарант" громадськість попередив, а хто не зрозумів – то його проблеми. У вівторок головне управління з питань економічної політики адміністрації президента – те, яке очолює заступник Литвина, Павло Гайдуцький – вивісило на сайті Кучми непримітний прес-реліз.

Повідомлення для преси називається скромно: "Про наслідки несвоєчасного прийняття закону про державний бюджет України на 2002 рік". Адміністрація президента інформує журналістів: якщо парламент "в конституційно визначені терміни" не ухвалить бюджет на 2002 рік, то настануть "неминучі наслідки", серед яких і "значні економічні, політичні та соціальні втрати суспільства".

У переліку лих, що спіткають Україну у випадку відсутності нового бюджету станом на 1 січня 2002 року, першим пунктом стоїть "нефінансування пріоритетних видатків, передбачених проектом державного бюджету на 2002 рік:
- підвищення з 1 січня 2002 року заробітної плати працівникам бюджетної сфери на 15 відсотків;
- часткове погашення заборгованості із соціальних виплат громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
- проведення судової реформи;
- проведення виборів народних депутатів та інше".

Це ж який розум треба мати, або настільки не любити Кучму, щоб так його підставити: у розпал передвиборної боротьби, коли "гарант" наобіцяв усьому світу чесні вибори, коли депутати вночі прокидаються в холодному поті від жахливих снів про 31 березня... Тобто, непріоритетне, може, і профінансують, а ось вибори до парламенту – зайві пустощі, можна краще якісь навчання ППО організувати. Тим більше, що останнім часом якось вже дуже багато іноземної авіації літає у повітряному просторі батьківщини.

Серед інших трагедій на шляху України у випадку неухвалення бюджету – неотримання ще цього року "вже узгодженого" кредиту МВФ за програмою розширеного фінансування (100 млн. дол.) та позики від Світового банку в році наступному (250 млн.дол.) Це, в свою чергу, спричинить до "виникнення" напруги в фінансуванні погашення основної суми зовнішнього державного боргу в 2002 році, оскільки 1,7 млрд.грн. з 6,6 млрд.грн. планується знайти у зовнішніх позиках.

Стимулювати депутатів для ухвалення бюджету адміністрація Кучми вирішила акурат напередодні початку розгляду бюджету-2002 у першому читанні, у середу. Бійка за гроші казни буде традиційно грандіозною – тим більше що готувати запасні аеродроми на випадок непотрапляння до парламенту все ж-таки треба.

Іншою причиною, через яку з'явився документ, може бути підготовка грунту для відставки уряду. За словами УНРівця Валерія Асадчева, члена комітету Верховної Ради з питань бюджету, у минулі роки "таких заяв" на стадії першого читання не було. "Якщо б ми мали 10-20 грудня, і уже б пройшло два читання, то ми б це зрозуміли. А так відчувається тут душок, певний політичний підтекст – президент шукає якісь підстави для зняття уряду. У травні президент подав кандидатуру Кінаха для того, щоб її не затвердили, а потім - призначити кого треба. Однак, не вийшло так, як планувалося. Тепер хоче мати прем'єра – правонаступника".

"Поки що проект бюджету на наступний рік розглядається Верховною Радою в межах бюджетного кодексу, поки все іде по графіку", - упевнений Асадчев. Він також здивувався формулюванню "конституційно визначені терміни": "У Конституції терміни проходження бюджету не визначені. Там є бюджетний період: 1 січня – 31 грудня. Це називається "бюджетний рік". Зрозуміло, що бюджет треба приймати до 1 січня – хоч у нас в історії так було лише два рази. У Конституції не регламентується, коли перше читання, коли друге читання. В бюджетному ж кодексі так розраховано проходження, щоб в ідеалі 1 грудня бюджет був прийнятий".

P.S. Спроби УП отримати коментар від Павла Гайдуцького щодо заяви очолюваного ним управління закінчилися фіаско.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...