Економічний гороскоп для Єврозони

Вівторок, 16 жовтня 2001, 21:06
Сьогодні, вперше з моменту введення єдиної валюти, темпи зростання і інфляції в різних країнах єврозони, нарешті, вийшли на один рівень. Це істотно спрощує задачу європейського центрального банку з регулювання грошової політики в регіоні.

У 1999 році, в момент запуску євро, ЄЦБ довелося вчитися визначати єдину європейську кредитногрошову політику. В той час темпи росту економік регіону варіювалися від 10.8% на рік в Ірландії до 1.6% на рік в Італії. Економісти передбачають, що ця, колись 9.2-відсоткова різниця, наступного року скоротиться більш ніж удвічі. Аналогічна ситуація сьогодні спостерігається і з рівнем інфляції. У 2000 році цей показник варіювався з 5.3% в Ірландії до 1.8% у Франції. Наступного року ця 3.5-відсоткова різниця може скоротитися до 1.8%.

У наші дні криза ринку high-tech призвела до зниження темпів зростання і інфляції у вчорашніх країнах-чемпіонах, таких як Ірландія і Фінляндія, до рівня їх більш спокійних сусідів. Аналогічний процес спостерігається і в самому серці єврозони: різниця в темпах зростання Франції і Німеччини, що викликає серйозну тривогу в аналітиків, наступного року повинна скоротитися утричі у порівнянні з цим роком. Це, безумовно, добрі новини, оскільки на ці держави доводиться більше ніж половина сукупного ВВП єврозони.

В результаті, робота ЄЦБ з вироблення єдиної кредитногрошової політики регіону істотно спрощується. Зрозуміло, це зовсім не означає, що на ЄЦБ чекає легке життя. У цей час майбутнє європейської економіки багато в чому залишається невизначеним. Воно залежить від тривалості рецесії в США, подальшої долі контртерористичної операції і настроїв європейських споживачів. Ця невизначеність утрудняє оцінку наслідків ЄЦБ скорочення процентних ставок, що проводиться: з одного боку, воно може виявитися недостатнім для прискорення зростання економіки, з іншого - скорочення ставок може призвести до зростання інфляції.

Оцінка поточної економічної ситуації в головних країнах єврозони

В цей час уряд Австрії, який прагне скоротити величину бюджетного дефіциту, істотно скоротив асигнування на будівництво нових залізниць, мостів і автострад. Це несе серйозну загрозу місцевим будівельним компаніям, які створюють до 7% австрійського ВВП (відносне значення будівництва для економіки цієї країни більше, ніж для інших країн-членів ЄС). Австрійці пов'язують свої надії з розширенням Союзу на Схід, яке, як вони вважають, призведе до зростання обсягів замовлень місцевих будівельних компаній через географічне положення країни, яка розміщується між ЄС і Східною Європою.

Економічне становище в Бельгії значною мірою залежить від того, як розгортатимуться події в інших частинах регіону і планети загалом. У цей час більше ніж 20% працюючих бельгійців, які не працюють на державній службі, є співробітниками іноземних компаній, таких як Ford Motor або Alcatel. Величезне значення для бельгійської економіки має її транспортний сектор, який створює до 20% ВВП країни. Це означає, що скорочення торгівлі може нанести Бельгії більш серйозного збитку, ніж іншим європейським країнам. Крім того, економіка країни має і внутрішні проблеми. Так, у разі банкрутства місцевої авіакомпанії Sabena, яка переживає сьогодні важкі часи, 12 000 чоловік втратять роботу.

Доля економіки Фінляндії тісно пов'язана з становищем в компанії Nokia, лідера місцевої промисловості, яка створює до 5% фінського ВВП. Скорочення попиту на мобільні телефони серйозно вдарило по економіці країни: в цьому році зростання ВВП Фінляндії може становити всього 0.5%, тоді як минулого року він дорівнював 5.7%. Однак, лісова промисловість, ще один кит, на якому стоїть фінська економіка, у майбутньому може врятувати Фінляндію від рецесії. Це станеться в тому випадку, якщо стан світової економіки загалом поліпшиться, і попит на папір зросте.

Нещодавнє введення 35-часового робочого тижня у Франції пройшло відносно гладенько, оскільки економіка країни досі демонструвала стійке зростання. Сьогодні, коли темпи зростання сповільнюються, аналітики задаються питанням, чи зможуть державні субсидії компенсувати ті втрати, які несуть компанії через скорочення робочого тижня. Це питання має принципове значення, оскільки обсяг державних витрат Франції сьогодні і без того впритул наблизився до максимального рівня, встановленого правилами ЄС.

У порівнянні зі своїми сусідами, Німеччина, найсильніша економічно держава регіону, отримує до третини свого ВВП від експорту автомобілів і інших товарів в країни, які розташовані поза межами єврозони. Це робить Німеччину надзвичайно вразливою до поточного падіння попиту в США і в Японії. Сьогодні навіть президент німецького центробанку Ернст Вельтеке не впевнений у тому, що його країні вдасться уникнути рецесії.

На щастя для Греції, Олімпіада-2004 має пройти в Афінах, що створює чудові умови для зростання інвестицій. В той же час, висока залежність економіки країни від туризму, що створює до 7% грецького ВВП, несе в собі потенційну небезпеку в умовах, коли все більша кількість людей відмовляється від подорожей, побоюючись атак з боку терористів.

Очевидно, що саме Ірландія найменш зацікавлена у скороченні процентних ставок європейським центробанком: незважаючи на зниження рівня інфляції до 3.7%, вона, як і раніше, перевищує середньоєвропейські 2.7%. Спад на американському ринку високих технологій несе особливу загрозу Ірландії, третину ВВП якої в минулому році було створено за рахунок експорту продукції сектора high-tech.

Хоч минулий рік виявився досить успішним для європейської економіки загалом, цього не можна сказати про Італію, економіка якої росла з найменшою швидкістю в єврозоні. При цьому, занадто жорстке місцеве трудове законодавство утрудняло звільнення працівників, які стали зайвими, а засилля бюрократії робило організацію нового бізнесу надзвичайно складною справою. Очевидно, що розв'язання цих проблем потребує серйозної зміни законодавства і займе чималий час.

Завдяки пом'якшенню трудового законодавства, рівень безробіття в Нідерландах сьогодні є найнижчим в єврозоні та складає менше ніж 2%. Більш того, сьогодні ця країна зіткнулася з нестачею робочої сили, вартість якої постійно зростає. Тільки у другому кварталі цього року погодинна оплата праці в країні виросла на 5.2%, що перевищує показники інших європейських країн. Сьогодні голландські будівельники вимагають нового підвищення заробітної платні, цього разу - на 6%. Економісти побоюються, що це може спричинити скорочення корпоративних прибутків і негативно позначитися на зростанні інвестицій і рівні зайнятості.

На відміну від інших невеликих європейських країн, Португалія залишилася обіч нещодавнього швидкого зростання економіки, пов'язаного з розвитком сектору high-tech. В результаті, минулого року прибуток на душу населення в Португалії виявився мінімальним в єврозоні - всього $17 478 (19 411 євро), тоді як в середньому у єврозоні він дорівнював $23 678. Крім того, незважаючи на зусилля уряду з посилення фіскальної дисципліни, обсяг бюджетного дефіциту Португалії залишається набагато вищим середньоєвропейського рівня.

На відміну від деяких інших держав єврозони,ринок праці Іспанії є дуже вільним. Приблизно третина іспанців сьогодні працює за тимчасовими контрактами, більшість яких може бути розірвана водночас. Це означає, що в разі сповільнення економіки паніка серед роботодавців може вилитися в масові звільнення, які несуть загрозу довір'ю споживачів, величині їх витрат і, в результаті, швидкості зростання економіки загалом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News