Transparency International вшановує пам'ять Георгія Гонгадзе

Четвер, 18 жовтня 2001, 12:55
Міжнародна антикорупційна організація Transparency International посмертно вшанувала пам'ять Георгія Гонгадзе на присудженні "Відзнаки доброчесності 2001 Transparency International".

Комітет з присудження "Відзнаки доброчесності Transparency International" вирішив віддати пошану чотирьом особам, які загинули внаслідок своїх наполегливих зусиль з викорінення корупції. Це Карлос Альберто Кардосо, журналіст, який проводив розслідування в Мозамбіку; Луїс Карлос Галан Сармьєнто, антикорупційний колумбійський політик і активіст; Георгій Гонгадзе, відвертий український журналіст і критик уряду, та Норберт Цонго, журналіст, який проводив розслідування в Буркіна Фасо.

Саму "Відзнаку доброчесності Transparency International – 2001" вручено французькому слідчому судді Еві Жолі та управлінню державного прокурора, а також громадянам міста Лондріна в Бразилії.

Слідчий суддя Франції Ева Жолі відіграла ключову роль, керуючи розслідуванням фактів корупції, що завершилося судовим процесом і справедливим засудженням колишніх високопосадових політиків та крупних французьких юридичних осіб. За час роботи Ева Жолі, норвежка за походженням, неодноразово отримувала погрози вбити її. Зокрема, це мало місце під час її семирічного розслідування справи Ельфа Акітена, коли розслідувалися дії високопосадових політиків, таких як колишній міністр закордонних справ Ролан Дюма, колишній прем'єр-міністр Ален Жупе та колишній міністр фінансів Домінік Страус-Кан.

У південній Бразилії державні прокурори Бруно Галатті, Клаудіо Естевіш та Соланжі Вісентін провели рішучі і сміливі заходи, внаслідок яких Управління державного прокурора в м. Лондріні (місто з населенням у 450 000 чоловік у штаті Парана) розпочало розслідування проти мера Антоніо Белінаті. Було мобілізовано значну громадську підтримку і врешті-решт міська рада висунула проти мера обвинувачення в корупції. Підраховано, що загалом за час перебування Белінаті на посаді зникло 45 мільйонів американських доларів. Під час розслідування прокурори виявили порушення норм, які позначилися на більше ніж 200 контрактах на закупку, серед них були також контракти з неіснуючими фірмами, яким сплачували за неіснуючі послуги.

Текст Transparency International

Георгій Гонгадзе (Україна)

Вбивство журналіста викликає обурення громадян України.

У вересні 2000 р. українські громадяни були приголомшені зникненням відвертого журналіста і критика уряду Георгія Гонгадзе. 2 листопада обезголовлене тіло Гонгадзе, обпалене кислотою, щоб його неможливо було впізнати, було знайдено біля Києва. Йому був 31 рік. Брутальне вбивство Гонгадзе відбулося після того, як він відкрито і неодноразово виступив з критикою на адресу уряду України і президента Леоніда Кучми. Існують докази того, що його вбивство було організоване на найвищих щаблях уряду тими, хто побоювався оприлюднення результатів розслідування, яке проводив Гонгадзе, та його закликів до забезпечення прозорості. Твердження про причетність уряду до його загибелі, неспроможність органів влади провести прозоре розслідування справи та придушення мирних протестів на підтримку Гонгадзе призвели до початку безпрецедентної компанії, яка об'єднала громадянське суспільство та опозицію в Україні. З його смерті народився рух опору. Цей рух втілив у собі ідеали Гонгадзе, а саме: свободи слова, прозорості та підзвітності уряду і верховенства права.


Transparency International

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування