Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кращий Букер-2001 живе в Нью-Йорку

Четвер, 18 жовтня 2001, 15:58
Букер-2001 за кращий роман дістався австралійцеві, який мешкає в Нью-Йорку. Вперше 58-річний Пітер Кері отримав цю нагороду у 1987 році за романа "Оскар і Люсинда".

"Букер" вручається жюрі, до якого входять провідні британські літературні критики і письменники. У шорт-лист може потрапити книга, написана англійською мовою автором - громадянином Співдружності або Ірландії. Премія була заснована у 1968 році, і, здається, основна її мета - підвищити продаж авторів, який її отримує.

У цьому році Кері добився перемоги, написавши вигадані мемуари австралійського робінгуда Неда Келлі, якого повісили за крадіжку, розбій і вбивства. Книга називається "Правдива історія банди Келлі".

У не особливо багатої подіями і героями історії Австралії Нед Келлі одна з найбарвистих і суперечливих фігур: сирота і бандит, злодій і захисник бідних, ворог закону і народний герой.

Незважаючи на існуючий досвід, Кері і цього разу раз дуже хвилювався, нервував і був, зрозуміло, дуже радий не стільки 21 тисячі фунтів, а швидше тому, що Букер куди швидше, ніж нобелівка з літератури, заносить книгу у список головних бестселерів Англії й Америки.

Хоч Кері і був фаворитом шорт-листа, симпатії читачів були не на його боці. Голосування, яке проводилося по телефону і у світовій мережі, присудило "народного букера" роману Йена Мак'юена "Спокутування" ("Atonement"), повідомляє Газета.Ру.

Мак'юен також отримував "Букера" раніше - у 1998 році він був відзначений за роман "Амстердам". Дія його нового витвору відбувається в Англії, у першій половині століття, зі всіма належними жахами війни і пригніченою сексуальністю.

У цьому році крім романів Келлі і Мак'юена у шорт-лист увійшли "Кисень" ("Oxigen") Ендрю Міллера, сімейна драма про акторів і драматургів з елементами гомосексуалізму; "Сонномердев'ять" ("Nomber9dream"), детектив і одночасно сімейна хроніка від Девіда Мітчелла; "Темна кімната" ("Dark Room") Рейчел Сейфферт, історія про те, як важко бути німцем в XX віці - сином члена НДСАП, онуком офіцера СС і батьком німецької дитини, і "Світ Готелю" ("Hotel World") Алі Сміта - історія про те, як п'ять чоловік, четверо живих і один труп, опинилися однієї ночі в одній машині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування