Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США почали наземну операцію на півдні Афганістану

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 12:11
Війська спецпризначення США почали наземну операцію на півдні Афганістану. Про це з посиланням на офіційних представників міністерства оборони США повідомила в п'ятницю газета "Вашингтон пост". За даними цих представників, війська спецпризначення, які діють "невеликою чисельністю", надають підтримку ЦРУ в операції проти талібів. У даний момент число військових спецпризначення дуже незначне, однак їх присутність в Афганістані є "поворотним моментом" у військовій операції США.

У той же час президент США Джордж Буш не став коментувати повідомлення про початок сухопутних операцій в Афганістані. "Я не буду коментувати військові дії, - сказав глава Білого дому, виступаючи на спільній прес-конференції з головою КНР Цзян Цземінем. - З самого початку кампанії я попереджав, що не буду відповідати на чутки або витоки інформації, щоб не ставити під загрозу операції". Проте, з його слів, США "будуть використовувати всі необхідні засоби для досягнення поставлених цілей".

Як зазначає "Вашингтон пост", "висадка військ спецпризначення направлена на підтримку зусиль ЦРУ по розколу верхівки племені пуштунів і відходу їх від талібів". При цьому один з високопосадових представників Пентагону повідомив газеті, що незабаром в операцію можуть бути введені додаткові сили спецпризначення, і їх місія може бути розширена, щоб включати розвідку, встановлення цілей для бомбардування, а також в рідкісних випадках безпосередні удари по талібам або лідерам терористів.

Вказуючи на "ознаки того, що інтенсивність війни почне посилюватися", "Вашингтон пост" наводить слова офіційних представників міністерства оборони США про те, що в Афганістані потрібно чекати "великих і помітних вертолітних ударів", в яких будуть задіяні підрозділи спецпризначення, що базуються на авіаносці "Китті Хок", а також на базах в Узбекистані. Очікується також, що в наземних операціях візьмуть участь війська спецпризначення Великобританії.

За даними газети, наступного тижня для безпосереднього знайомства з ходом операції в Саудівську Аравію вилетить генерал Томмі Френкс, що очолює центральне командування збройних сил США, яке відповідає за операцію в Афганістані. Минулої середи в розташування військ Північного альянсу на двох вертольотах прибули два американських офіцери, які проведуть переговори з одним з лідерів альянсу генералом Дустумом, повідомляє "Вашингтон пост". За даними її джерел в Пентагоні, міністерство оборони США планує ряд "незвичайних акцій в Афганістані і інших країнах, які укривають терористів". "Будуть такі речі, які вас здивують, і таке озброєння, про яке нікому не відомо",- повідомив газеті неназваний високопосадовий представник Пентагону.

Зазначаючи, що міністр оборони Франції Алайн Річардс повідомив в середу про можливість участі французьких військ спецпризначення в наземних операціях у Афганістані, "Вашингтон пост" пише, що, згідно з "поточними військовими планами", в таких операціях будуть брати участь тільки американські і британські війська спецпризначення. При цьому такі операції будуть проводитися при "координації" дій між військ спецпризначення і військами Північного альянсу і будуть включати як боротьбу із загонами талібів, так і пошуки Усами бен Ладена і його приспішників.

У п'ятницю, посилаючись на власні джерела в Пентагоні, телекомпанія "Фокс-ТВ" також повідомила про початок наземної фази операції в Афганістані. За даними "Фокс-ТВ", американські війська спецпризначення діють не тільки на півдні Афганістану, але також поряд з Кабулом.

РІА "Новости", Інтерфакс

Читайте також:

* США почали наземну операцію на півдні Афганістану
* США продовжують авіавійну. З початку кампанії загинуло 600-900 афганців
* У США вже шостий локальний спалах захворювання на сибірську виразку
* Внаслідок бомбардування Афганістану загинув один з найближчих підручних бен Ладена
* У США захворів на сибірську виразку співробітник телекомпанії CBS
* США нанесли чергову хвилю ударів по Кабулу, Кандагару і Джелалабаду
* Американці звертаються до талібів із закликами здатися
* У результаті терактів у Нью-Йорку пропали 4569 чоловік - останні дані
* Духовний лідер Талібів втратив свій вплив
* США і Великобританія по-різному бачать тактику війни в Афганістані
* Поліція обшукала будинок голови палати представників Конгресу США
* "Люди ще втомляться від війни з тероризмом" – Буш*
* США ЗБИРАЮТЬСЯ БОМБИТИ СОМАЛІ, А ТАКОЖ АЛЖИР І ЙЕМЕН
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...