США готові застосувати ядерну зброю в ході війни з тероризмом

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 14:08
Скандал розгорівся між Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧК) і США. Вашингтон в категоричній формі відкинув прохання МКЧК не застосовувати в ході антитерористичної операції ядерну зброю. Таким чином, американці продовжують демонтувати міжнародно-правові відносини, що склалися після другої світової війни, не рахуючись ні з чиєю думкою.

У переддень або перші хвилини якого-небудь військового конфлікту МКЧК направляє сторонам меморандум з нагадуванням про обов'язок дотримуватися норми гуманітарного права і женевських конвенцій з їх додатковими протоколами.

Перед ударами по Афганістану МКЧК направив традиційну ноту американському, британському і афганському урядам. У ній, як і в 1991 і 1999 роках, містилося прохання не застосовувати ядерну зброю. Однак на цей раз у Вашингтоні женевське послання викликало приступ люті. Держдепартамент США просто повернув документ назад, причому категорично зажадав прибрати з нього будь-яку згадку про ядерну зброю.

Після цього в штаб-квартирі МКЧК почався справжній переполох. Червоний Хрест - неурядова організація, яка функціонує завдяки добровільним внескам. А найбільшим фінансовим донором МКЧК є США: їх щорічний внесок в $221 млн. складає майже чверть бюджету організації, повідомляє КоммерсантЪ.

І у Вашингтон була направлена нова версія звертання. "Ми дійсно прибрали згадку про ядерну зброю, але добилися повного визнання зобов'язання дотримувати сукупність гуманітарних прав, пояснила співробітниця організації Дарси Крістен (Darcy Christen). - Ми вважали за краще піти на збереження діалогу зі сторонами коаліції, ніж вступати у конфронтацію".

Нову редакцію документа у США прийняли із задоволенням. "Відкликавши перший меморандум, МКЧК підтвердив свою позицію, що застосування ядерної зброї не заборонене правом збройних конфліктів", - заявив представник держдепртаменту.

Позиція Вашингтона, зрозуміло, не означає, що завтра на Афганістан будуть сипатися бомби з ядерною начинкою. Вона лише підтверджує курс Білого дому на перегляд, а фактично злам всієї системи міжнародно-правових відносин, що існувала.

Після терактів 11 вересня США вважали себе остаточно вільними від всіх міжнародних зобов'язань. Коли міжнародне співтовариство в особі ООН боязко спробувало взяти антитерористичну операцію під свою егіду, Вашингтон ввічливо, але твердо цю ідею відкинув.

Читайте також:

* Журналістів, які перетнуть кордон Пакистану, будуть вбивати
* До наземної операції США в Афганістані підключаться британські загони спецпризначення
* Таліби масово переходять на сторону військ Північного альянсу
* Американським солдатам видали злитки золота для підкупу афганців
* США почали наземну операцію на півдні Афганістану
* США продовжують авіавійну. З початку кампанії загинуло 600-900 афганців
* У США вже шостий локальний спалах захворювання на сибірську виразку
* Внаслідок бомбардування Афганістану загинув один з найближчих підручних бен Ладена
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування