Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За що Америку не люблять на Сході?

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 14:31
"Чому нас ненавидять?" - це питання останнім часом постійно задають собі американці, повідомляє AFP. Це ж питання задає собі і американський президент Джордж Буш.

"Причина насильства, що вирвалося назовні 11 вересня, залишається неясною для всього населення країни, переконаної у своїй справедливості і правильності всіх своїх традицій. Зараз там розуміють тільки, що страхітливі картини викрадених лайнерів, які врізаються у Всесвітній торговий центр, - це вираження всепоглинаючої ненависті.

Однак коріння цієї ворожості набагато менш зрозуміле. Небагато що пояснює і арабське походження 19 камікадзе, які вчинили ці теракти, і те, що їх передбачуваним керівником був терорист Усама бен Ладен", - відмічає агентство.

Однак те, що відбулося, примусило владу США і американські ЗМІ критично поглянути на власну політику відносно арабського світу. Вашингтон, який згадав 11 вересня про те, що американців ненавидять за їх багатство і свободу, тепер намагається провести аргументований політичний аналіз, повідомляє НТВ.Ру.

"США почали проводити непреривний семінар з ісламу", - говорить професор американського університету Кловіс Максоуд. При цьому влада намагається не оминути увагою жодного з гострих близькосхідних питань. У списку, що вивчається дослідниками, - і Палестинське питання, і Ізраїль, і Ірак, і стосунки у нафтовому світі, і військова присутність США у Перській затоці.

"Навіть невеликий камінчик, який потрапить у ваше взуття, може створити вам величезні проблеми", - говорить один з професорів, запрошений урядом для вивчення нагальних східних питань.

За даними істориків, почалося розчарування арабського світу в США зі створення Ізраїльської держави у 1948 році. Далі ж була непохитна американська підтримка Ізраїлю і критика, що постійно звучала про вплив Вашингтону на нафтовий ринок. "Є накопичення історичних фактів, які давали основу для глибокої ворожості. За гнівом у цьому випадку переховуються вже накопичені образи", - кажуть експерти.

Аналітики зазначають, що такий гнів не має меж. "Для середньої людини арабського світу американська гегемонія - велика проблема", - кажуть фахівці. - "Справа не у культурному вторгненні, невдоволення викликане чисто політичними питаннями", - додають вони.

Саме тому, відмічають аналітики AFP, The New York Times виступила на цьому тижні з різкою критикою керівництва США, яке закриває очі на порушення прав людини в Саудівській Аравії і Кувейті. "Потік саудівської нафти і грошей примушує американську критику мовчати про корупцію королівського сімейства, його презирство до демократії, порушення прав людини", - відмічала газета.

Читайте також:

* США готові застосувати ядерну зброю в ході війни з тероризмом
* Журналістів, які перетнуть кордон Пакистану, будуть вбивати
* До наземної операції США в Афганістані підключаться британські загони спецпризначення
* Таліби масово переходять на сторону військ Північного альянсу
* Американським солдатам видали злитки золота для підкупу афганців
* США почали наземну операцію на півдні Афганістану
* США продовжують авіавійну. З початку кампанії загинуло 600-900 афганців
* У США вже шостий локальний спалах захворювання на сибірську виразку
* Внаслідок бомбардування Афганістану загинув один з найближчих підручних бен Ладена
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування