Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Світовим модельєрам не до показів. Вони зазнають збитків

П'ятниця, 19 жовтня 2001, 15:29
13 вересня 2001 року компанія Hugo Boss AG в рамках Нью-Йоркського тижня моди планувала провести у центрі Манхеттена грандіозне шоу - масштабну презентацію чоловічої і жіночої колекцій Boss Hugo Boss.

На показ були запрошені зірки Голлівуда, спорту і шоу-бізнесу, відомі люди з Європи і більше ніж 500 журналістів зі всього світу. Але події 11 вересня різко змінили плани компанії, рівно як і плани сотень інших компаній в Америці і Європі. Частина модельєрів взагалі відмовилися від дефіле. Але деякі все-таки організували шоу пізніше. Як виклик життєвим обставинам, які заважають радіти життю, ростити дітей, надівати білі весільні сукні і вишукані чорні смокінги.

Рішення дизайнерів про скасування показів супроводилося колосальними втратами, які несли компанії і будинки моди. Наприклад, Hugo Boss у ці дні тільки на організації шоу втратив відразу $2 млн. Хоч, безумовно, будь-які втрати не йдуть ні в яке порівняння з тим, що відчував світ, в черговий раз опинившись на грані війни.

Почин учасників Нью-Йоркського тижня моди підтримали у Лондоні, Парижі і Мілані. Лондонському тижню передувала екстрена нарада Британської Ради моди, яка покликана вирішити долю заходу. Але, не дожидаючись вердикту чиновників, шість британських дизайнерів відразу ж заявили про скасування свого дефіле у зв'язку з подіями у Нью-Йорку і Вашингтоні.

У числі перших до акредитованих журналістів звернувся прес-офіс Пола Сміта (Paul Smith) з офіційною заявою про те, що дизайнер "не вважає доречним демонструвати свою колекцію в рамках Лондонської тижня моди буквально відразу ж після трагічних подій". Подібні доводи навели і інші будинки моди, які відмовилися від участі - Nicole Farhi, Burberry, Justin Oh, Clements Ribeiro.

Дизайнер Катаріна Хамнет (Catherine Harmnet), не обмежившись аналогічною заявою, випустила партію футболок з написами "NO WAR" і "Women Against War". До речі, так само поступив і культовий італійський дует Dolce & Gabbana, у свою чергу, випустивши футболки з написом "I Love NY".

Це були мужні вчинки, оскільки для багатьох участь в показах була буквальна питанням життя - в індустрії моди у Великобританії зайняті приблизно 270 тис. чоловік. І велика частина з них, по заяві Британської Ради моди, виявилася просто не у змозі відмінити дефіле, повідомляє КоммерсантЪ.

Ось як пояснив в інтерв'ю британській пресі своє рішення робити шоу популярний британський дизайнер Джаспер Конран (Jasper Conran): "Мета тероризму не тільки вбивство, але і знищення канви і суті демократичного суспільства. Ми не можемо цього дозволити". Словом, тим, хто все ж влаштував покази, у мужності також не відмовиш. Лондонський, Паризький, Міланський тижні моди пройшли у відчутно скороченому складі, без звичних вечірок, раутів і прийомів, уперше за всю історію моди на показах практично не було зірок, а дефіле починалося з хвилини мовчання.

По-новому поводилася і модна преса. Ніяких фривольностей і світських пліток - суха інформація про напрями, фасони, деталі. І про те, що частина коштів, виділених на проведення дефіле, буде направлена американським добродійним організаціям.

Альберто Мазотті (Alberto Mazotti), голова компанії La Perla:

- Немає слів, якими можна було б передати почуття, пригноблюючі нас кожний день з того жахливого 11 вересня. Ми глибоко сумуємо, але ми також відчуваємо обурення від такої неймовірної жорстокості. Ми впевнені, що ніякі релігійні, культурні або етнічні відмінності не можуть виправдати ні сліпого насильства, ні сліпої жорстокості. Ми впевнені в тому, що загроза тероризму може бути переможена спільними зусиллями всього світу. Ми віримо, що міжнародне співтовариство зможе дати тверду, розумну і рівноцінну відповідь тим, хто звик діяти з тіні. Що можна протиставити насильству? Тільки універсальні людські цінності: цивілізацію, культуру, інтелігентність і терпимість.

Мода за допомогою власних цінностей - краси, творчості і чуттєвості - може стати і вже стає все більш універсальною мовою, зрозумілою всім людям. І можливо, навіть носієм могутнього послання протесту проти будь-якого сліпого і руйнівного насильства. Я дуже хочу, щоб збулися слова Достоєвського: "Краса повинна врятувати світ".

Кароліна Груозі-Шойфеле (Caroline Gruosi-Scheufele), віце-президент будинку Chopard:

- Безумовно, всі ми в жасі від того, що відбувається. Ми називаємо тероризм негідним виявом людської особистості. І заявляємо, що насильство однієї людини над іншою неприйнятне і недопустиме.

Доменіко Дольче і Стефано Габбана (Domenico Dolce & Stefano Gabbana), дизайнерський дует:

- У нинішніх умовах наша задача залишається колишньою. Ми повинні творити прекрасне. Краса - поняття вічне, вона була завжди. Вона сповнена гідності, це і вселяє надію і оптимізм. Гідність - також позачасова категорія. Люди, у яких є гідність, ніколи не опустяться до дріб'язковості, пожадливості і сліпої люті. Саме тому ми і не прагнемо слідувати ніяким тенденціям. Ми просто створюємо для світу красу.

Вернер Балдессаріні (Werner Baldessarini), голова компанії Hugo Boss AG:

- Жахливі теракти у Нью-Йорку примушують все інше збліднути у порівнянні з ними. Ми вирішили відмінити у цьому сезоні Boss Fashion Show і деякі інші заходи, тому що ні у кого немає настрою веселитися зараз. Проте через якийсь час ми повинні будемо подолати нашу пригніченість і скорботу, зібратися з силами і подумати про майбутнє. Мода може допомогти нам привнести оптимізм і позитивний погляд на світ. І мені здається, що нью-йоркська мода обов'язково стане лідером у цьому.

Джорджо Армані (Giorgio Armani), модельєр:

- Ми відмінили всі наші шоу, заходи і соціальні зобов'язання – світські раути, інтерв'ю і все, що пов'язано з парадною стороною fashion. Всі свої думки і молитви ми присвятили сім'ям загиблих. Ми також пропонуємо американській раді модних дизайнерів використати Armani Group's theatre в Мілані для безкоштовного представлення всіх американських дизайнерів, які хотіли б виставитися на Тижні високої моди.

До кінця року ми відміняємо всі свої святкові заходи, оскільки вважаємо недопустимим веселитися в той час, коли світ переживає важкі часи. Але ми робимо виняток для Росії і Москви, оскільки не можемо не виправдати надії тих, хто так давно чекав нас тут. У Москві не буде дефіле і прес-конференцій, буде лише скромний коктейль і прийом, а також приватне спілкування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: